Употребата дори на едно яйце на ден понижава риска от сърдечносъдови заболявания, пише ScienceDaily.

Британски и китайски учени провели изследване с участието на 416 хиляди жители на Китай на възраст от 30 до 79 години. В продължение на четири години доброволците споделяли колко често ядат яйца, а лекарите проследявали здравословното им състояние. През това време медиците регистрирали 83 977 случая на сърдечносъдови заболявания , от които 9985 завършили фатално.

Резултатите от анализа показали, че хората, които употребяват не по-малко от пет яйца на седмица, с 28% по-рядко умират от инсулт и с 18% от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които консумират не повече от две яйца на седмица. Освен това любителите на яйцата с 12% по-рядко страдали от исхемична болест на сърцето.

Сподели във Facebook