Прекалената употреба на сол може да доведе до унищожаването на някои полезни бактерии в стомашно-чревния тракт, да повиши кръвното налягане и да предизвика заболявания, влияещи на имунната система. Такива са резултатите от поредното изследване, доказващо вредата от солта. Връзката между високото кръвно налягане и прекаляването със солта е открита отдавна, но фактът, че този начин на хранене може да унищожи лактобактериите установиха за първи път британски учени. Тези „добри“ бактерии в стомашно-чревния тракт предпазват организма от редица заболявания и може да се открият в някои ферментирали хранителни продукти като киселото зеле и сиренето. Прекалената употреба на сол обаче може да унищожи лактобактериите. Според учените пробиотиците могат да намалят вредния ефект от солта.

Сподели във Facebook