Учени от САЩ стигнаха до извода, че прекалената употреба на захар може да окаже негативно въздействие върху основните системи в организма – да влоши състоянието на сърцето и на кръвоносните съдове, да намали когнитивните способности на хората и паметта. Специалистите анализирали данните за здравословното състояние на 30 хиляди души, събрани през последните 20 години.

„Прекалено честата употреба на сладкарски изделия е причина за увеличен риск от сърдечносъдови проблеми. Ако 25% от всички употребявани от хората калории се дължат на захарта, рискът от появата на сърдечносъдови заболявания се увеличава с 30%“, твърдят авторите на изследването. Според тях захарта е и основен враг на имунитета.

Известно е, че сладкарските изделия съсипват зъбите, но малко хора се замислят, че употребата на захар разрушава и костната тъкан, което води до инвалидност. Причината е, че за усвояването на захарта организмът изразходва повече калций, който взема от костите. Това води до остеопороза, споделят учените. Според тях излишъкът от сладки продукти в менюто може да провокира и нарушения във въглеродния обмен, като една от последиците е бързо натрупване на наднормено тегло и ускоряване на стареенето.

Сподели във Facebook