Известно е, че употребата на нездравословна храна увеличава нивото на холестерол кръвта. Това води до запушване на кръвоносните съдове, а впоследствие до инсулт и други сериозни проблеми със сърдечносъдовата система.

Виновни за повишаването на холестерола са най-вече наситените мазнини, затова учените се опитват да открият хранителни продукти с противоположно действие.

Резултатите от наскоро проведено изследване показали, че овесените ядки на закуска могат да свалят нивото на холестерола с 16%. Те са богати на фибри, които извеждат излишния холестерол от организма. Освен това овесените ядки съдържат бета глюкани – природни полизахариди, които не само нормализират нивото на холестерола, а и укрепват имунната система. Специалистите, занимаващи се със заболяванията на сърдечносъдовата система, препоръчват ежедневно да се употребяват не по-малко от 3 г бета глюкани, за да се постигне положителен за здравето ефект. Това количество може да се осигури от една купичка овесена каша на закуска. Тя ще бъде още по-полезна, ако добавим плодове като банани, които ще наситят организма с повече фибри.

Сподели във Facebook