Здраве

16 Август 2022

credoweb bg

Д-р Татяна Цветкова, д.б. е специалист по медицинска паразитология в лаборатория „ЛИНА”. Тя споделя важна информация за завръщащите се от страни с местно разпространение на малария - предимно екзотични дестинации в Африка. Целта е по-добър контрол на заболяването, което през изминалата година беше причина за два смъртни случая в България.

Mаларията е тропическа паразитоза, която се предава от комари род Anopheles. Симптомите обикновено се появяват седем дни до един месец, а понякога и след няколко месецa, затова вниманието ни трябва да е повишено.

„Има едно златно правило за всеки, завърнал се от тропическа страна, и то е при повишаване на телесната температура първо да се изследва за малария. Всички останали заболявания остават на по-заден план в диагностиката”, заявява д-р Татяна Цветкова, д.б.

Маларията е напълно предотвратима, ако се диагностицира навреме

Първите прояви на болестта много наподобяват тези на COVID-19, грип и други заболявания. Те включват: температура, главоболие, отпадналост, мускулни болки и понякога диария. Именно поради тези сходства е възможно пациентът да се обърка, мислейки си, че всъщност е заразен с коронавирус. Усложненията при малария могат да настъпят няколко дни след първите симптоми и да бъдат причина за фатален изход, поради ненавременно приложено специфично лечение.

Кои групи е препоръчително да се изследват:

- Моряци;

- Работещи в ендемични зони за малария;

- Туристи в ендемични зони за малария.

В списъка попадат и хора, които са боледували в миналото от малария. Те не са защитени срещу повторно заразяване и боледуване. Всички, които са приемали химиопрофилактика за паразитозата, са предпазени от тежко боледуване, но не и от заразяване, ето защо те също трябва да бъдат изследвани.

„В случай на повишаване на температурата след завръщането Ви в България, дни до месеци след напускане на ендемичната за малария страна, незабавно потърсете паразитологична лаборатория. Бързите антигенни тестове, с които някои от моряците разполагат в домашни условия, не са със 100% достоверност и не може да се разчита на тях за адекватна диагностика. Колкото и безобидно да Ви се струва повишението на телесната температура, не чакайте евентуалното следващо покачване, защото това може да е свързано с настъпването на усложнения”, съветва д-р Цветкова, д.б.

В лаборатория „ЛИНА” работят трима специалисти по медицинска паразитология и един специализант. За изследване на малария се взема периферна (капилярна кръв), с която могат да се направят както кръвни препарати за морфодиагностика, така и бърз антигенен тест за малария.

Разпространение на заболяването

Според последния доклад на СЗО случаите на малария са 241 милиона в световен мащаб, като паразитозата продължава да бъде ендемична (местно разпространена) в 85 страни. В сравнение с предния годишен доклад на СЗО случаите на малария се увеличават. Това става въпреки глобалната стратегия за контрол на заболяването и на фона на пандемията от COVID-19. Най-засегната е Африка с приблизително 228 милиона случая за година (95% на случаите), следват страни от Югоизточна Азия, Източното Средиземноморие, Западния тихоокеански регион и части от Централна и Южна Америка.

Според последния доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) случаите на малария в страните от Европа са 8641. В България всяка година са различен брой, например за 2016 г. са били 28, а за 2019 г. – 8 броя. Въпреки че Европа е първият континент, обявен от СЗО за свободен от малария през 2015 г. (без местно разпространение), тук продължават да се регистрират смъртни случаи при хора, заразени с маларийни плазмодии, завърнали се от страни, където е разпространено заболяването, за съжаление в това число и България.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook