Здраве

23 Февруари 2015

6905

Животът днес

Патолозите казват дали болестта е рак

Клиниката по патология на Александровска вече в CredoWeb

Мнозина свързват патологията с извършването на аутопсия. Наистина при зараждането на дисциплината това е бил основният предмет на дейност. Днес обаче патолозите участват предимно в поставянето на диагнози, при които е необходим анализ на биопсия - парченца тъкан от болното място. Кое е най-важното за правилна диагноза и лечение на онкологичните заболявания? Може ли биопсията да се изследва със закъснение във времето? Отговор на тези и други въпроси дава проф. Светлана Христова, началник на Клиниката по обща и клинична патология на Александровска и на Катедрата по патология на МУ - София, във видео, публикувано в профила на лечебното звено в CredoWeb. 

Патолозите са хората, които гледат под микроскоп „стъкълцата“, както казват пациентите. Най-често се анализират биопсии на щитовидна жлеза, простата и гърда. Основната задача е да бъдат открити възможно най-рано туморни клетки. В Клиниката по обща и клинична патология често правят изследването, докато трае самата операция. Хирургът трудно може да прецени с просто око кои клетки са злокачествени. Тогава на помощ идват патолозите – те правят бързо изследване на тъканната проба и съобщават резултата преди края на интервенцията. Това дава ценни указания на хирурга каква част от засегнатия орган да се изреже. Всяка година в Клиниката се правят средно поне 400 000 изследвания - става дума за обработка и анализ на хирургични, фибро-, гастро-, ентро- и бронхоскопски биопсични материали, интраоперативни хистологични (гефрири), цитопатологични изследвания; над 3000 имунохистохимични и имунофлуоресцентни изследвания, както и на средно 90–100 електронномикроскопски изследвания.

Добрият патолог трябва да познава всички заболявания, казва още проф. Христова. Той има в съзнанието си хиляди микроскопски картини, за да може правилно да разчете изображението, което вижда. Затова тези специалисти трупат опит през целия си професионален живот. В онкологията все по-често се говори за персонализирана медицина. Затова правилната хистологична диагноза е особено важна. На тази основа после химиотерапевти, лъчетерапевти и други специалисти вземат решение за лечението на пациента, съобразено с индивидуалните особености на болестта му. Изследванията в Александровска болница са според съвременните световни стандарти. Новата апаратура свежда до минимум риска от субективни грешки, за разлика отпреди години, когато всичко се е правело ръчно. 

Няма проблем да се извърши диагностика и върху биопсия, която е направена преди време. Тоест пациентите няма от какво да се притесняват, ако пробата е взета в друго населено място и изпратена в София за мнение. Възможно е да се прави анализ дори върху биопсии отпреди десетки години, стига те да са съхранявани правилно. В Александровска съхраняват пробите на своите пациенти 20 г. 

Потърсете профила за Клиниката по патология на credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 134