Често за кофеина се изказват негативно, но в разумни дози той може да бъде полезен. При това не само, защото се бори с умората и сънливостта. Не е случайно, че кофеинът влиза в състава на продукти, повишаващи производителността, обезболяващи средства и шампоани, забавящи и предотвратяващи опадването на косата.

Според специалистите пет са основните ползи от кофеина за здравето:

1. Подобрява работата на мозъка

Чаша кафе повишава енергията и подобрява умствената производителност. Всъщност кофеинът е най-използвания стимулатор в света.

2. Заздравява косата

Шампоаните с кофеин предотвратяват изтъняването на косъма и оплешивяването. Кофеинът достига космените фоликули и изпълнява две важни функции: стимулира кръвообращението, подхранващо косата, и блокира фермента, който провокира оплешивяването.

3. Увеличава силата и издръжливостта

Няколко изследвания потвърдиха, че кофеинът влияе положително върху мускулната сила, особено в горната част на тялото, затова той се употребява от много професионални спортисти.

4. Ускорява обмяната на веществата

Изпивайки чаша кафе, съдържаща 200 мг кофеин, човек може да ускори обмяната си на веществата със 7% в продължение на следващите три часа. Това означава по-бързо изгаряне на калориите, затова кофеинът присъства в някои средства за отслабване.

5. Кофеинът е антиоксидант

Проучвания доказаха, че при хората, които изпиват по две или повече чаши кафе на ден, смъртността е с 14% по ниска в сравнение с тези, които избягват ободряващата напитка. Аналогични ползи бяха установени и при употребата на чай. Според изследванията кофеинът помага за намаляване на риска от рак на кожата, на млечната жлеза и от диабет тип 2.

Сподели във Facebook