Здраве

9 Септември 2013

2720

Животът днес

Пет причини да хапваме шоколад всеки ден

Откритието, че черният шоколад е много здравословна храна, бе наистина сред най-приятните новини, които съвременната наука ни поднесе в последните години. Макар да не е точно зеленчук, шоколадът е базиран на растителна основа, с богато съдържание на важните за организма флавоноиди, антиоксиданти и полифеноли. Разбира се, нито е нужно, нито е полезно да се консумират големи количества,  препоръчителна е умерената доза от около 30 грама дневно, но задължително черен шоколад, с не по-малко от 70% какао. Дори и да намирате белия или млечния шоколад за по-вкусен, знайте, че той не притежава същите здравословни качества. В същото време има поне пет най-важни причини да се спрете именно на черния.

* Той е превъзходна храна за мозъка. Известно е, че добрите мазнини са полезни за мисловната дейност, но може ли шоколадът наистина да държи мозъка ви остър като бръснач? Отговорът е „да”. Според специално изследване хората, които пият по две чаши горещо какао всеки ден в продължение на месец, показват с 30% по-добри резултати при познавателни тестове в сравнение с хората на същата възраст, които не консумират какао. Тези от пациентите, включени в изследването, които са били с нарушено кръвоснабдяване на мозъка, в края на експеримента са имали подобрение с 8%.

* Предпазва от слънчеви изгаряния. Наистина, докато похапвате шоколад, може да прекарате на слънце по-дълго време. Обяснението е, че съдържащите се във вкусните тъмни парченца флавоноиди защитават кожата от опасното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Добре е да се знае, че на колкото по-малко промишлена обработка е бил подложен шоколадът, толкова по-високо е съдържанието на флавоноидите в него. Естествено шоколадът не е причина да злоупотребявате с престоя на слънце.

* Подпомага превенцията на сърдечносъдовите заболявания. За това трябва да се замислите по-сериозно, ако имате повишен риск. Проучване, проведено в Шотландия сред почти 5 хиляди души, показва, че тези, които са консумирали черен шоколад повече от пет пъти седмично, имат с 42% по-нисък сърдечносъдов риск. Достатъчно стабилно основание да се сприятелите с черния шоколад.

* Намалява възпаленията. А те по принцип могат да доведат до твърде нежелателни проблеми в организма – високо кръвно налягане, диабет, заболявания на сърцето. Италианско проучване доказа, че хората, които консумират черен шоколад веднъж на три дни, имат средно с 27% по-нисък С-реактивен протеин в кръвта в сравнение с тези, които изобщо не го включват в менюто си. С-реактивният протеин в кръвта е маркер за наличие на възпалителен процес, така че колкото по-ниски са стойностите му, толкова е по-добре.

* Помага за овладяване на стреса. Това е предимство, което важи практически за всеки съвременен човек. В тази посока е проучване, направено в Швейцария, което стига до заключението, че консумацията на 35 грама черен шоколад дневно в продължение на две седмици може да намали нивото на кортизола. Той е известен като хормон на стреса и повишеното му ниво води до нездравословен хормонален дисбаланс. Кортизолът също така може да стане причина за повишаване на кръвното налягане, както и за активизиране на съществуващ възпалителен процес. Така че не само когато сте под активно напрежение, но и във времето за релаксация – не забравяйте да вземете със себе си блокче черен шоколад.

В заключение - за да се възползвате пълноценно от доказаните и впечатляващи здравословни предимства на черния шоколад, не забравяйте: съдържанието на какао трябва да е поне 70%. Още по-добре е продуктът да е био (органичен). Като привикнете към редовната употреба на блокчетата със 70% какао, е време да опитате 80% и повече. Колкото повече е какаото в черния шоколад, толкова по-силно е здравословното му действие. (ЖД)



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 67