Последно изследване на японски психолози установи, че най-много самоубийства се извършват в понеделник сутринта. Страната на изгряващото слънце е рекордьор по брой на жители, които сами са отнели живота си.

Специалисти от Waseda University в Токио и Osaka University проведоха съвместно проучване на този феномен. Така те доказаха, че пикът на самоубийствата сред офисните работници от мъжки пол на средна възраст (от 40 до 65 г.) е в понеделник сутринта. Това е първото изследване, което прави връзка между суицидните намерения и времето на осъществяването им. Авторите на изследването са проучили 870 000 самоубийства за периода от 1974 до 2014 г. Оказало се, че времето, в което човек решава да отнеме живота си, зависи от неговите възраст, пол и икономическа ситуация.

Япония продължава да държи лидерските позиции по брой на самоубийствата, независимо, че страната може да се похвали с един от най-високите стандарти на живот в света. Все повече японски деца и възрастни слагат край на живота си и броят им рязко е скочил през 2016-2017 г. Над 250 ученика са се самоубили през този период.

Преди време специалистите отбелязаха, че случаите на самоубийства сред младежите нарастват на 1 септември – началото на учебната година в Япония.

Сподели във Facebook