Днес темата за здравословното хранене е в пика на своята популярност. Милиони хора по света се стремят да направят менюто си по-полезно, но често мнението им не съвпада с това на експертите и диетолозите. Един от най-противоречивите продукти е мюслито. Много привърженици на здравословния начин на живот смятат, че това е идеален вариант за закуска, но над 55% от учените не са съгласни с това твърдение. Защо?

Предимства на мюслито

Безспорно то съдържа много полезни за здравето и самочувствието продукти. Овесените ядки са богати на фибри, които помагат на стомашно-чревния тракт, ядките и семената съдържат полезните за сърцето омега 3 мастни киселини, а сушените плодове, кокосовите стърготини и медът дават сериозен принос не само за вкуса, но и за здравето. Разбира се, ако сравним мюслито с бургера, повече от ясно е кой ще спечели надпреварата.

Недостатъци на мюслито

Първият проблем се появява, когато производителите вземат тези полезни съставки и им добавят огромно количество захар.

Вторият проблем е размерът на порциите. За да утолят глада си, много хора увеличават произволно количеството на употребеното мюсли, с което постигат истинска калорийна бомба. А следствието е увеличеното тегло.

Какъв е изходът

Първоначално мюслито е създадено като полезна закуска, но производителите не обичат да се ангажират със здравословното състояние на потребителите и добавят всякакви аромати, захар и изкуствени подобрители на вкуса. Затова диетолозите съветват да заменим готовото мюсли с по-полезни алтернативи като овесени ядки или мюсли с понижено съдържание на захар. По-добър вариант е сами да си направим мюсли, но пак трябва да следим за количеството, което употребяваме.

Сподели във Facebook