Д-р Мариана МАНДАЖИЕВА

Алергиите са много видове - към растения, храни, домашен прах или животни. В тези големи групи има подвидове и особености. Алергичният ринит е често срещан, затова понякога хората се питат има ли разлика между поленова алергия и сенна хрема? 

Сенната хрема е сбор от симптоми на алергия, провокирана от растителни полени. Понятието има исторически корени. От медицинска гледна точка при поленовата алергия става дума за причинено от алергия възпаление на носната лигавица. То е провокирано от полените. Лекарите го наричат още алергичен ринит или полиноза. В XIX век, когато се описват първите случаи на поленова алергия, се е смятало, че заболяването се причинява от сено.

Какви алергии към полени има?

Реакцията е към полени, отделяни при цъфтенето на дървета, треви и билки. Това са безобидни дразнители, които имунната система погрешно разпознава като „агресори“.

Сред дървесните видове, които често създават проблеми, са бреза, бук, дъб, елша, леска, топола, бряст и др. Елшата и леската традиционно откриват сезона на цветния прашец. 

Поради климатичните промени полени се откриват във въздуха почти през цялата година. Някои летят още през зимните месеци, а други се срещат в началото на есента. През зимата и пролетта цъфтят основно дърветата, в края на пролетта и началото на лятото проблеми създава предимно тревния прашец. Билките и плевелите пък започват да цъфтят през лятото и началото на есента.

Ето календар на полените в най-общи линии:

Пролет: Ранноцъфтящата леска е първата, която се активизира. Тя може да разпространи цветен прашец още в началото на януари, ако температурите са меки. Полените от елша следват през февруари. От март до началото на юни дървесният прашец от топола, върба, ясен, бреза, бук, бряст, дъб и бор най-вече причинява симптоми при страдащите от алергии.

Ранно лято: Полените от зърнени култури като див овес, ръж и пшеница, както и много други видове трева провокират сенна хрема от април до септември.

Лято и ранна есен: Билките (плевелите) (напр. коприва, живовляк, полиния или амброзия) се активират по-късно през лятото, а полените им летят във въздуха до края на октомври.

Кои са първите прояви на сенната хрема?

Поленовата алергия се проявява с типичните за сенната хрема кихания и сърбеж в очите. Някои хора изпитват подобни на грип симптоми като болки в ставите, чувстват се отпаднали и същевременно раздразнени. Понякога е трудно да се направи разлика и само по признаците да се каже дали е сенна хрема или настинка. Това може да се установи с допълнителни кръвни изследвания или кожен тест при алерголог. Специалистът ще препоръча и подходящо лечение.

Как да се пазите, когато сте навън

Разбира се, основното е да избягвате контакти с алергена, да не се посещават места, където растенията дразнители са в голямо количество. 

Идете на почивка, когато полените, които ви измъчват, са най-активни. По принцип в крайбрежните райони и във високите планини те са в по-малки количества. Ако сте в чужбина, имайте предвид, че на север, например в скандинавските страни поленовите видове цъфтят по-късно, отколкото в Централна и Южна Европа.

Изберете градински или балконски растения, към които не сте алергични. Ако имате двор, а сте алергични към тревни полени, поддържайте тревата си добре окосена. Тогава тя няма да цъфти и почти няма да отделя прашец. Монтирайте поленов филтър във вентилацията на автомобила.

Как да намалите алергените вкъщи

Вечер, след прибиране у дома, сменете дрехите, с които сте били навън и не ги носете в спалнята. По тях може да има полепнали полени. Проветрявайте помещенията у дома рано сутрин или късно вечер, когато има по-малко полени във въздуха. Къпете често домашните любимци. По време на разходка по козината им полепват много алергени. Душът вечер е важен, за да ги отмиете от кожата и косата. 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook