Канадски учени от St Michael's Hospital в Торонто проведоха изследване и установиха, че децата вегетарианци почти два пъти по-често страдат от дефицит на тегло в сравнение с връстниците си, които употребяват месо. За да стигнат до този извод, специалистите наблюдавали 9000 деца, 200 от които вегетарианци, започвайки от втората им годишнина и продължавайки до петата. Оказало се, че 94% от тези, които се придържали към растителната диета, били с намалено тегло.

Учените предполагат, че това може да се обясни с неспособността на вегетарианското хранене да зареди детския организъм с достатъчни за нормалния растеж вещества.

Вегетарианството никога не е било толкова популярно в САЩ, колкото е сега. Около 10% от хората в тази страна не употребяват месо и месни продукти. Само преди няколко десетилетия те са били не повече от 2%.

Според някои експерти възможно е хората да получат всички необходими им вещества от добре планирана вегетарианска диета. Но повечето специалисти не съветват родителите да лишават децата от яйца и млечни продукти, които са важни за развитието им.
 

Сподели във Facebook