Здраве

21 Април 2022

credoweb bg

Лошите навици на хората са най-сериозната причина за болестите и се отразяват върху разходите на здравните фондове на развитите държави.

Начинът ни на живот е отговорен за над 53% от заболяванията на световното население,

показва здравната статистика. За сравнение – биологичните причини, в които влизат и наследствените болести, формират едва 20% от общия риск, а факторите от околната среда – 15%. На лошата организация на здравните услуги се отдават 10-15%.

„Лошите навици увреждат не само нашето лично здраве, но имат и финансово отражение за икономиката - предизвикват разходи от милиарди, формирани от преки разходи за лечение и болнични и загуба на трудоспособност на населението. Един от топ-рисковите фактори е тютюнопушенето, което предизвиква 7,2 милиона смъртни случаи годишно“, казва проф. Анджей Фал, президент на полското Дружество по обществено здраве. Професорът изнесе данните по време на онлайн дискусия за намалена вреда от тютюнопушенето на международната научна асоциация на независимите експерти SCOHRE.

Експертите по обществено здраве са категорични, че натрупването на лични решения, върху които хората имат контрол, са все по-определящи. Проблемът със загубите от тютюнопушенето е огромен и в икономически аспект за целия свят. Над 300 милиарда долара всяка година губи икономиката на САЩ от свързани с тютюнопушенето болести, каквито са голямата част от сърдечносъдовите, онкологичните и респираторните диагнози. Директните медицински разходи са 170 млрд.долара, а загубата на работоспособност и болничните формират други 160 млрд. долара, отчитат икономистите.

Европейските здравни и социални фондове също плащат огромна цена за лечението и последиците от болестите, свързани с цигарите.

„50% от загубите идват от сърдечносъдовите заболявания, които имат дори летален край. Респираторните заболявания и ракът представляват още съответно 22% и 21% от разходите. Най-много от това страдат страните със средни към високи доходи – тоест отнася се в голяма степен за страните в Европа“, казва още полският експерт.

Най-резултатният подход в здравен и икономически план би бил намаляването на вредата за тези, които не могат да откажат цигарите, казват медицинските експерти от SCOHRE (https://www.scohre.org/), посочвайки бездимните алтернативи като по-малко опасен начин за приемане на никотин.

Трябва да предложим на пушачите избор, различен от това: „ти ще умреш, ако не спреш цигарите“.  През 2020 IQOS получи разрешение от FDA (Агенцията по храните и лекарствата на САЩ) да се продава като продукт с намален риск. Първият такъв продукт беше снус, за който регулаторът даде разрешение да се предлага с твърдението, че намалява риска от рак на белия дроб“, посочи един от най-добрите кардиолози в Гърция – д-р Димитри Рихтер, завеждащ кардиологичното отделение в болница в Атина.

Голяма част от пациентите му не могат да откажат цигарите без подкрепа – от 100 пушача само 36 успяват да ги спрат, а 21 се връщат към цигарите година по-късно. Замествайки ги, преминавайки към употреба на по-малко вредни алтернативи като електронни цигари, IQOS и снус обаче, картината изглежда по друг начин. Затова и редица държави вече прилагат подхода към намаляване на вредата от цигарите и бележат позитивни резултати. 

„Във Великобритания намаляването на вредата чрез новите продукти е стратегия. Комуникацията е позитивна, призоваваща да се премине от най-вредния начин за прием на никотин към по-безопасен.“

Нова Зеландия взе опита на Великобритания, въвеждайки тези продукти като помощни средства за хората, които искат да откажат цигарите и си постави амбицията да стане първият „Остров без дим“. Япония също е позитивен пример и от страна с много пушачи рязко намали продажбите на цигари, след навлизането на бездимната алтернатива на Филип Морис Интернешънъл на пазара, показват проучванията.

Успехът на бездимните алтернативи и резултатът от преминаването към тях е отчетлив във всички държави, в които те се прилагат, посочва и проф. Карл Фагерстрьом.

Не повече от 5% от населението на Швеция пуши цигари, а същата тенденция се наблюдава и в Норвегия. Общото и в двете страни е, че от години пушачите им използват алтернатива без горене – снус, никотинови торбички за орална употреба, чрез които си доставят никотин, заради който иначе биха продължили да пушат цигари. Големият парадокс е, че на територията на ЕС освен в Швеция, където е традиционен, снусът е забранен.“

Какви са техниките, които могат да подкрепят хората, които искат да спрат да пушат?

Преминаването на  бездимни алтернативи би намалило сериозно освен смъртността и заболеваемостта от редица болести, така и финансовата тежест за държавите. За да се стимулират пушачите да направят този избор, те трябва да имат информация и финансов стимул.

„Ако новите продукти са с по-ниски данъци в сравнение с най-вредните – цигарите, и са по-достъпни, вероятно ще накарат повече хора да преминат на тях. Това може да се направи от регулаторните органи и да се използва като ефективен инструмент за намаляване на вредата при хората, които в противен случай биха продължили да пушат. Трябва да бъдем обединени в това решение“, каза още проф. Фал.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook