Здраве

18 Април 2023

credoweb bg

Тренировки във фитнеса, спортът за любители са особено популярни днес и то не само сред най-младите. Има и хора, които започват по-интензивна физическа активност в своите 40-50 години. Въпросите, които спортуващите си задават, най-често са: Как да постигна силни мускули? Как да помогна за оптимално възстановяване след тренировка?

Антиоксидантите са важни не само за общото здраве, но и за работата на мускулно-скелетния апарат. Заедно с протеините са част от диетата на всеки любител спортист. Протеините участват в поддържането и обновяването на мускулната маса. Антиоксидантите пък помагат за пречистване на свободните радикали и по този начин за предотвратяване на увреждане на мускулите.

Свободните радикали са странични продукти на дишането и по този начин се увеличават по време на интензивни упражнения. Затова, подобно на протеините, антиоксидантите предлагат значителна подкрепа за мускулната активност и за ускоряване на възстановяването след тренировка.

Сред най-известните антиоксиданти са витамините C и E, бета-каротен, селен, коензим Q10 и полифеноли като ресвератрол. Ресвератролът е антиоксидант, който се среща в гроздето, червената боровинка, японската пача трева и други растения. Едно от важните му свойства е противовъзпалителният ефект. Той е много полезен при възстановяването на мускулите след физическа активност. Ресвератролът може също така да подобри използването на енергията при правенето на упражнения, а при наличието на контузия, да спомогне за нейното възстановяване.

Пик на силата до 72 часа след прием на антиоксиданти

При силови тренировки за увеличаване на мускулната маса леките контузии са често срещани. Изследване, направено през 2021 г. от учени от Медицинския университет в Тайпе, проучва възстановяването на мускулите след упражнения и ефекта на ресвератрол върху възпаленията и болката, получени след контузии. Хората, участващи в него са разделени на две групи, като едната от тях приема ресвератрол в продължение на 7 дни, а другата - плацебо. Оказва се, че до 72 часа след приема на антиоксиданта има значителен пик на вложената сила, в сравнение с групата хора, която не го е употребявала, а индексът на умората е по-малък. Като причина за положителния ефект на ресвератрола учените посочват, че при натоварването на мускулите се отделят свободни радикали и те страдат от оксидативен стрес, а антиоксидантът го намалява. При контузия и прием на ресвератрол облекчаването на болката започва до 24 часа.  

Проучване на същия екип, публикувано през януари 2023 г. изследва енергийния метаболизъм на мускулите. Резултатите сочат, че времето на изтощение на обектите, които са взимали ресвератрол е много по-голямо, отколкото при останалите групи. Направеният извод е, че висока доза от антиоксиданта може да намали възпалението и окисляването и да подобри използването на енергия по време на краткотрайни упражнения с висока интензивност.

Трето проучване на учени от Ningxia Medical University в Китай от февруари 2023 г. изследва борбата с умората и потенциалната полза от ресвератрола на молекулярно ниво. Оказва се, че основните целеви гени имат добра активност на свързване с антиоксиданта Изводът е, че ресвератролът може не само да удължи издръжливостта на обектите, но да намали аспартат аминотрансферазата, аланин аминотрансферазата, пикочната киселина и лактата в кръвта. Това го прави подходящ за хората, които искат да възстановят метаболизма си.

Каква е ползата за здравословния начин на живот?

Ресвератролът е важен за тези, които искат да живеят здравословно и се подлагат на т.нар. антиейджинг процедури. Ето няколко важни факта за него:

  • Той детоксикира организма, като по този начин забавя процеса на стареене и подобрява състоянието на кожата и косата.
  • Антиоксидантът също така доказано се бори със стреса и подобрява паметта.
  • Подходящ е за хора, които искат да се предпазят от заболявания, защото подобрява имунитета, а след прекарано такова, спомага за възстановяването.
  • При някои хора се наблюдава ефект на понижаване на телесното тегло.
  • Подобрява работата на сърцето, кръвоносните съдове и черния дроб. 

Ресвирол е американски продукт, който съдържа натурален ресвератрол. Екстрактът е извлечен от корените на японска пача трева. В една капсула от 50 мг се съдържа 25 мг транс-ресвератрол. Може да се приема по 1-2 капсули дневно, не се натрупва в организма и това позволява приемът да е 3-4 месеца и повече.

При активно спортуващи хора, на които им престои голямо натоварване, дозата може да се увеличи преди пика на натоварването.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook