Здраве

13 Септември 2022

credoweb bg

 

Д-р Кристин Генкова

Д-р Кристин Генкова завършва Медицинския университет София през 2019 г. Специализира Педиатрия в Клиниката по педиатрия към УМБАЛ Александровска в София. От месец май 2021 г. е част от екипа на ДКЦ Вита База 2. Член е на Българския лекарски съюз. Има участия в национални конгреси и семинари по педиатрия.

Д-р Генкова, кои са причините за повишаване на телесната температура?

Повишаването на телесната температура е естествена реакция, с която организмът цели унищожаване на причинителите на инфекции, попаднали в него, като вируси, бактерии, паразити и т.н. На практика, тя е благоприятно явление, което подпомага правилното развитие и растеж на бебето и детето. Причини за повишената телесна температура при децата могат да бъдат постваксинална реакция, претопляне, дехидратация, някои лекарства и много други разнообразни фактори.

Каква е нормалната телесна температура на бебето? А на детето?

Нормалната телесна температура при бебетата варира от 36.5 до 37.5 градуса по Целзий в зависимост от мястото на измерване. Измерена ректално стойност до 38 градуса по Целзий се счита за нормална. При по-големите деца повишена е отчетената аксиларно (под мишницата) температура над 37.2-37.3 С.

Какъв термометър трябва да използваме и има ли разлика в измерванията?

Аз лично препоръчвам използването на електронни термометри, контактни или не, които са бързи и точни. На пазара има доста разновидности в зависимост от мястото, където ще измерваме температурата. Различаваме външно (в областта на подмишницата, челото) и вътрешно измерване (под езика, ректално и в ушите).
Обикновено нормалните стойности при т.нар. „вътрешно измерване“ са по-високи с около 0.5 градуса по Целзий, както се отчита при ректалното измерване.

Коя температура се смята за висока?

Измерена над 38 градуса по Целзий температура се определя като повишена. Когато термометърът покаже стойност над 38.5 градуса по Целзий при външно мерене, температурата се счита за висока.

Кои са симптомите на детето, които ни навеждат на мисълта, че то има температура и че трябва да я измерим?

Обща отпадналост, безапетитие, сънливост, зачервяване в областта на лицето са най-честите предвестници или преки показатели, че детето е повишило температура. Понякога при вдигане на по-висока температура е възможно и посиняване на крайниците, което е доста стресиращо за повечето родители, но е нормална реакция на организма.

До каква стойност на температурата не бива да ползваме медикаменти?

Аз препоръчвам да се въздържаме от даването на медикамент до 38, по възможност и до 38.5 градуса по Целзий.

Кога не е нужно да се обръщаме към педиатъра?

Обикновено децата повишават температура вечер, когато по-трудно може да бъде проведена консултация с педиатър. Съветът ми към родителите, независимо от стойността на температурата, е да не се паникьосват.
Мит е, че високата температура непременно предизвиква гърч. Важно е да сме информирани, че не е редно да лекуваме температурата, а причината за нея. В повечето случаи тя е следствие от вирусна инфекция. Тогава непосредствена среща с лекар не е необходима.
В тези ситуации тя би помогнала на организма да се справи с инфекцията и при най-честия сценарий отшумява само с даването на температуропонижаващи и противовирусни средства.

При какви стойности на термометъра трябва да потърсим лекар?

За мен не стойността е определяща за търсене на лекарска помощ, а продължителността. Редно е да посетите педиатъра си, ако детето не може да свали чрез температуропонижаващо средство високата температура за повече от час и половина. Както и когато температурата е придружена с повръщане, диария, кашлица или друг тревожен за Вас симптом.

Как можем да облекчим състоянието на детето в домашни условия и да свалим високата температура?

Разбира се, на първо място е редно да имаме различните предлагани на пазара температуропонижаващи средства в домашната си аптека. Аз например отделям доста време в обяснение на пациентите си какво и кога могат да използват, в какви интервали и при какви стойности.
Добра практика е и външното третиране с хладък душ или компреси с хладка вода в областта на челото, сгъвките на ръчички и крачета.
Изключително важна е и добрата хидратация чрез даване на течности през устата, основно за по-големите дечица, които не се хранят предимно с кърма или мляко.

Какви са усложненията от високата температура?

Дехидратация - ако температурата продължи твърде дълго, детето не приема течности и/или повръща или има диария, вероятността от това усложнение е голяма.
Гърч - на практика гърчът не е неизменно усложнение на високата температура. То е сложно и рядко явление, което не зависи от стойността или продължителността ѝ.

Как действаме, ако детето получи гърч?

Най-важното нещо е да запазим спокойствие. В ситуация на гърч не трябва да посягаме към устата, да се опитваме да вадим или задържаме езика. Редно е да поставим детето да легне настрани, задържайки го в тази позиция. Това ще предпази от аспирация. Обикновено гърчът отминава за няколко минути, дори секунди. Независимо от продължителността, е редно да потърсите лекарска помощ. Обикновено след един гърч специалистите дават обстойно инструкции и медикамент, с който да се купира следващ евентуален такъв.

През колко време трябва да мерим температурата на болното дете?

Ако сте дали температуропонижаващо средство, трябва пак да премерите стойностите не по-рано от 40-50 мин. след това. Обикновено родителите усещат кога детето им повишава температура. То става по-неспокойно, плачливо, понякога и сънливо.

За какви симптоми трябва да следим, докато детето има висока температура?

Силна отпадналост до неконтактност, прекомерна сънливост и отказ от прием на течности.
Важно е да следим също и за придружаващи оплаквания като силна болка в главата, кашлица, задух, болка в гърдите и корема и т.н.

Децата често вдигат температура късно следобед или вечер. Как да действаме, ако вечерта, когато личния лекар не е на работа, детето е с висока температура? Родителите изпадат в паника как ще протече нощта…

Обикновено, стига да не е придружено с други тревожни за родителя симптоми като кашлица, задух, болки в корема, главата и гърдите, температурата независимо колко висока е, може да бъде овладяна и в домашни условия чрез температуропонижаващи средства, компреси и прием на достатъчно течности.
От изключителна важност е да запазим спокойствие, да не прекаляваме с даването на лекарства и да не мерим температурата твърде често. Нерядко тя може да спадне дори и без допълнителна помощ.

Какви видове медикаменти винаги трябва да имаме в домашната аптечка или при пътуване с дете?

На първо място винаги давам схема за използване на няколко различни вида температуропонижаващи, в зависимост от възрастта на детето.
На пазара има добри продукти, които са незаменим помощник за рехидратация. Винаги препоръчвам родителите да се заредят с няколко бройки.
Пробиотикът също е ценен при път, каквито са и средствата против повръщане.
При дечица, които имат склонност към чести респираторни инфекции, препоръчвам взимане на т.н. инхалатор и в зависимост от нуждите им конкретен медикамент.

Как стои въпросът с храненето и пиенето на вода в този период?

Безспорно важен е приемът на течности. Аз съветвам родителите да не насилват детето да се храни. Когато организмът се почувства добре и апетитът ще се върне.

Как можем да се свържем с вас при нужда от преглед или консултация?

Във ВИТА винаги може да намерите педиатър, имаме и Детски стационар, на телефоните на Регистратура в База 1 и База 2 могат да ви ориентират или просто може да запишете час през superdoc.bg.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook