Здраве

29 Ноември 2019

Петър Галев

Над 200 специалисти по белодробни заболявания от България и чужбина  участваха в научна среща в София на тема “Персоналният подход в лечението на ХОББ: оптимизиране на терапията спрямо нуждите на пациента“. Срещата беше организирана от иновативната фармацевтична компания Boehringer Ingelheim с подкрепата на Българското дружество по белодробни болести (БДББ).

Водещите пулмолози се обединиха около няколко основни тези:

необходимостта от ограничаване на употребата на кортикостероиди при лечението на хроничната обструктивна белодробна болест заради техните странични ефекти; съвременната концепция за максимална бронходилатация чрез терапията и огромното значение на инхалаторните устройства за успеха от лечението на ХОББ.

По време на форума беше представена последната иновация при инхалаторните устройства – най-ново поколение инхалатор тип „фина мъгла“ за многократна употреба.

Инхалаторният път на доставяне на медикаментите в белия дроб е най-оптималният за постигане на бърз лечебен ефект и оптимален контрол на пациентите с обструктивни белодробни болести, защото се постигат високи концентрации в мястото на патологичния процес при минимум странични ефекти.“, заяви пред колегите си доц. д-р Владимир Ходжев, председател на БДББ и ръководител на Клиника в УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив. „От изключително значение при определяне на персоналния подход в лечението на ХОББ е анализ на възможностите и уменията на пациентите да боравят с инхалаторните устройства. Този анализ се базира на информация за  възраст, съпътстващи заболявания и функцията на белите дробове на болния. Данните от множество проучвания, сочат, че пациентите с това тежко респираторно заболяване, могат да изпитат затруднение при боравене с инхалатора, което неволно да причини неспазване на терапията.“, подчерта той.

доц. д-р Диана Петкова, зам. председател на БДББ и завеждащ Клиника в МБАЛ ”Св. Марина”, Варна

Персонализираната медицина е пътят, който трябва да извървим, за да сме полезни на нашите пациенти. Ако преди се насочвахме към група от пациенти, днес трябва да целим индивидуална терапия за отделния пациент, за да може, въпреки тежкото заболяване, качеството му на живот да бъде подобрено.“, каза доц. д-р Диана Петкова, зам. председател на БДББ и завеждащ Клиника в МБАЛ ”Св. Марина”, Варна, която бе  модератор на събитието.

Според проф. Пьотр Борос от Катедрата по дихателна физиопатология във Варшава съвременната концепция за постигане на оптимална терапия при ХОББ изисква постигането на максимална бронходилатация чрез комбинирането на две лекарства в инхалаторното устройство от самото начало на лечението. При прилагане на двойна бронходилатация, научните  данни сочат подобрение на белодробната функция. Тук идва въпросът защо пациентът да губи ценно време в монотерапия, ако може още в началото да бъде започнато лечение с двойна бронходилатация, обърна се към аудиторията проф. Борос.

За максимална ефикасност на инхалаторната терапия,

пациентът трябва да използва ефективно устройство, да притежава добра инхалаторна техника, както и да се придържа към назначения терапевтичен режим. Най-новото устройство за лечение на ХОББ и астма, което беше представено на срещата е ново поколение инхалатор за многократна употреба тип „фина мъгла“, което спомага лекарството да проникне дълбоко в белите дробове, като е необходимо минимално усилие при инхалиране от пациента. Устройството се презарежда и може да бъде използвано отново чрез многократна употреба с до 6 пълнителя. Останалите предимства за пациента, са свързани с по-лесната му употреба и лесно сглобяване, както и с наличието на индикатор за дозата, разположен в основата на пълнителя. Прилагането на еднакви дози се постига благодарение на основните конструктивни елементи на инхалатора и се гарантира независимо от страната, на която е обърнато устройството по време на прилагане на дозата.

Изборът на най-добро инхалаторно устройство е повратен момент при пациенти с ХОББ. Този процес е от съществено значение за успешно прилагане на лечението. Проучване показва, че от първостепенно значение за пулмолозите е самата терапия или типа активно вещество. Едва в 6% от случаите специалистите мислят и за инхалатора. С други думи, устройството, чрез което ще бъде доставено лекарството, като че ли остава на заден план“, заяви доц. Мария Вукоя, началник на отдела по патофизиология на дишането в Института по белодробни заболявания на Войводина, Сърбия. „Важно е да предоставим на пациентите инхалатори, които оптимизират шансовете им за терапевтичен успех. Важно е да гарантираме, че предоставяме правилните насоки за лечение, които да спомагат за ефективното използване на инхалатора на ежедневна база. Това е вписано и в международно признати ръководства за лечение на ХОББ и астма“, подчерта тя.

Иновативното инхалаторно устройство за многократна употреба тип „фина мъгла“ е разработено от фармацевтичната компания Boehringer lngelheim и генерира бавнодвижеща се, дълготрайна „фина мъгла“, която допринася за лесното и ефективно достигане на лекарството до белите дробове на пациента.

 

Сподели във Facebook