Здраве

20 Февруари 2018

Животът днес

Започна Великият пост, който налага ограничаване в храненето, но много хора го свързват с поредната диета. Според специалистите обаче това е абсолютна заблуда. Рязкото ограничаване в храненето за неподготвения организъм може да се окаже сериозно изпитание, защото изпада в стрес, започва да изпитва дефицит на белтъчини, които през зимата са особено важни, за да се преодолеят студовете.

Според специалистите въпросът може ли да се постави равен знак между поста и диетата е предизвикан от съвременната подмяна на понятията, съществуващи в обществото. Все повече хора приемат православната традиция като начин да приведат фигурата си във форма преди лятото.

Първо трябва да знаем смисъла на термина „диета“. За някои това означава ограничаване на калориите в храната, за да се намали масата на тялото. Експертите обаче твърдят, че това не е правилно. Диета е съвкупност от правила за хранене. Те съпътстват и постите, но това не е целта им. На първо място е нравственото пречистване, а не нормализиране на теглото.

Всякакви резки промени в начина на живот и храненето няма да принесат полза за организма. Дори за здравия човек такова предизвикателство може да доведе до здравословни проблеми.

Ако искате ограниченията в храненето по време на пост да не навредят на организма ви, спазвайте няколко правила:

  • На първо място – консултирайте се с лекар, особено, ако имате здравословни проблеми.
  • Пийте повече вода без да е газирана, препоръчителното количество е 30 мл на 1 кг тегло, ако употребата на течности не ви е противопоказна.
  • Хранете се редовно, не по-рядко от три пъти на ден.
  • Задължително е в организма ви да постъпват достатъчно количество белтъчини, мазнини, витамини и микроелементи.
  • Започнете постепенно да се ограничавате в употребата на едни или други продукти.
  • След края на поста също постепенно вкарвайте в менюто си продукти, които не сте употребявали.
  • Ако почувствате дискомфорт, обърнете се веднага към лекар. Помнете, че целта на поста не е на всяка цена да се ограничите в храненето.

Кой може да пости

Ако се обърнем и към правилата на православието, постът е противопоказен за бременни и кърмещи жени, възрастни и болни хора. От медицинска гледна точка такива сериозни промени в храненето трябва да се съгласуват със специалист, особено ако хората страдат от проблеми със стомашно-чревния тракт, бъбреците или имат хронично заболяване. Децата и възрастните също трябва да внимават с постите.

В ерата на персонализираната медицина не бива да се дават препоръки, които да са валидни за всички. Затова и постенето трябва да се разглежда индивидуално, защото организмът на всеки човек е различен. Говорете с вашия лекар кои продукти можете да изключите от менюто си и с кои да ги замените, без да навредите на здравето си.

Сподели във Facebook