Здраве

19 Декември 2011

1911

Животът днес

И когато подлагате организма си на изпитание, пълноценното хранене е много важно

През последните години все повече хора се опитват да спазват християнските пости преди големите църковни празници. Реалните мотиви човек да се ограничи в храненето са различни. Едни използват поста като своеобразна диета и опит да влязат в предишните си килограми. Други се мъчат да си нормализират холестерола или да изчистят тялото си от токсини. Като че ли най-малка остава групата на хората, за които постът е истинско духовно преживяване, включващо не само отказ от животински продукти, но и от редица всекидневни удоволствия в името на дълбок размисъл за смисъла на земното ни пребиваване.

Независимо от причините, поради които сте решили да постите, трябва да сте наясно с някои основни правила. На първо място не е допустимо бременни жени и малки деца да се ограничават в храненето си и това не се изисква от църквата. Причината е, че и децата, и бъдещите майки имат постоянна нужда от високобелтъчна храна, която трудно и несигурно може да се набави без месо, мляко, сирене, яйца. Хора с определени заболявания, например някои видове диабет, също не трябва да постят или трябва да ограничат поста до седмица-две. При всички случаи хронично болните трябва да се консултират със специалиста, който ги следи, за да обсъдят възможностите за промяна в хранителния режим.

По време на постите храненето трябва да бъде по няколко пъти дневно и задължително да включва пълноценни въглехидрати, растителни мазнини и белтъчини. Ядките са изключително полезен източник на белтъци и мазнини, но трябва да се има предвид, че някои хора са алергични към тях. Освен това не трябва да се прекалява с количествата. Дневният прием не бива да надвишава 60–100 грама. Добре е да се редуват различни видове – фъстъци, бадеми, орехи, лешници, тиквено и слънчогледово семе, кайсиеви. Независимо дали предпочитате сурови или печени ядки, избягвайте да са много осолени.

ХХІ век предлага друга прекрасна възможност за попълване на белтъчния запас по време на пости. Това са морските дарове, които, като безгръбначни, попадат в групата на постните храни. Става въпрос за миди, скариди, калмари, октоподи и др. При тях трябва много да се внимава за произхода, защото некачествената и неправилно съхранявана морска храна може да предизвика сериозни стомашно-чревни проблеми. Въпреки че цените на тези продукти са доста високи, залагайте на сигурен източник. Освен това не трябва да се забравя, че става въпрос за хапване, а не за преяждане с морски обитатели.

Виното е позволено по време на пост в ограничени количества и без дните сряда и петък. Твърдият алкохол не е допустим, нищо, че не съдържа животински продукти. Приемът на достатъчно количество безалкохолни течности е задължително условие за правилно функциониране на тялото в извънредни условия. През зимата субективното чувство на жажда често е притъпено, затова следете да приемате минимум литър и половина вода и леко подсладен чай.

Режимът на работа и почивка е много важен, когато подлагате организма си на изпитание. Опитайте се да минете на по-бавни обороти, да имате повече време за размисъл и духовни занимания. Това е част от подготовката за Коледа.

Често постещите хора изпитват чувството на умора и липса на достатъчно енергия. На това може да се противодейства и със специален препарат - Амбинор, който възстановява нормалните физиологични процеси, защото съдържа две незаменими естествени аминокиселини, които са дефицитни в храната – аргинин и аспартат. Амбинор подобрява използването на кислорода в тъканите, подпомага редица аспекти на обмяната на веществата, стабилизира и засилва мускулната сила, без да довежда до каквито и да било крайности. И това става без странични ефекти.

Хора с определени заболявания, например някои видове диабет, също не трябва да постят или трябва да ограничат поста до седмица-две

Сподели във Facebook
Етикети: Ambinor Брой 192