Здраве

15 Януари 2010

14790

Животът днес

Преборих грипа с комбинация от препарати

 

С доц. Камен Плочев, ръководител на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинската академия - София, разговаря Петър Галев


- Доц. Плочев, разкажете за вашия личен опит от „срещата” с новия грипен вирус?
- При мен нещата протекоха по стандартния начин. В София на конференция беше една група американски лекари, контактувахме интензивно няколко дни, а някои от тях имаха респираторна симптоматика. В четвъртък се разделихме, а в петък вечерта почувствах първите симптоми: общо неразположение и дразнене в гърлото. В 2 часа през нощта се събудих с втрисания и температура, а на сутринта нямах сили да стана от леглото. Колегите ми взеха проба и тя потвърди заразата с А(H1N1). Нещата се развиха за няколко часа.
- Как се лекувахте?
Това е двойна комбинация от антивирусен препарат, който блокира М-белтъка на вируса, и друг антивирусен препарат, който блокира невраминидазата, т.е. по този начин аз блокирах едновременно двата вида белтъци на грипния вирус. М-белтъкът представлява кръглата обвивка на вируса. М идва от „матричен”, а над него стърчат едни шипчета – това е невраминидазата. Препаратът ремантадин блокира М-белтъка, а реленцата блокира невроминидазата. Тази комбинация е много ефективна. . Освен специфичните противогрипни препарати се вземат и средства срещу температурата – аналгин, витамин С – ампули, и един прост метод за алкализиране на средата: в съд с вода се слагат една-две супени лъжици лайка, чаена лъжичка сода бикарбонат, сместа се загрява и се вдишва под кърпа около 5 минути. Алкализирането на средата просто убива вирусите.
- За колко време се възстановихте?
- В петък вечерта се разболях, в неделя на обед вече пишех на компютъра, а в понеделник бях на работа. Моето поведение като пациент в случая не е за подражание, защото най-правилно е дори когато болният се почувства по-добре, да остане у дома поне 5–6 дни и да почива.
- Колко време минава от контакта с болно лице до появата на симптомите при новозаразения?
- От 24 до 72 часа, много рядко по-дълго.
- Какво трябва първо да направят хората, когато ги втресе и вдигнат висока температура?
- Пред всичко е добре хората да имат по една опаковка ремантадин, реленца или тамифлу. Защото те са най-ефективни, когато се започнат в първите часове след началото на заболяването. А симптомите сме ги казвали много пъти: внезапно начало, развитие на симптомите за няколко часа с висока температура, втрисания, болки в мускулите и ставите на цялото тяло, главоболие и особено болки в очите, силна отпадналост. В следващите дни може да се явят суха кашлица, болки в гърлото и гърдите, а по-рядко стомашно-чревни прояви
- Готова ли е Военномедицинската академия да посрещне грипната епидемия в България?
- С известна гордост ще обявя, че това е първото медицинско заведение, което беше готово. Още в началото на годината докладвах на ген. Тонев за опасността от новия грипен вирус и набелязахме съответните мерки. Имаме сериозен запас от противогрипните препарати, от всички видове консумативи, а личният състав на академията в цялата страна, както и веоннослужещите, заминаващи на мисии, бяха ваксинирани срещу сезонния грип.
- Имат ли достъп до вас пациентите извън военния състав?
- Разбира се, дори разкриваме денонощен консултативен кабинет за болните от грип. Имаме готовност да разкрием и допълнителни легла, които да приемат пациенти с тежко протичащо заболяване или усложнения.
Цитат
Препаратът ремантадин блокира М-белтъка, а реленцата блокира невроминидазата. Тази комбинация е много ефективна

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94