Преди да покажете бенките на слънце, покажете ги на дерматолог!

Лятото е сезон, през който всички тръгват към морския бряг или планината, затова бъдете предпазливи, съветва д-р Даниела Грозева от профила си в CredoWeb. Преди да покажете бенките (невуси) на слънце, покажете ги на дерматолог, казва тя. Излагането на слънце може да доведе до поява на меланом – най-тежката форма на кожен рак, но и други заболявания на кожата, които също не са за подценяване. Ето и някои проблеми, които се появяват в краткосрочен период:

Слънчево изгаряне: Може да варира от леко зачервяване до изгаряне II степен (с поява на мехури);

Мелазма (Хлоазма): По време на бременността промените в хормоналните нива водят до повишаване на кожната чувствителност, а излагането на слънце, дори и случайно, може да доведе до поява на пигментни петна, т.нар. „маска на бременността“;

Фоточувствителност: Парфюмите, някои растения и лекарства могат да предизвикат кожни реакции след контакт със слънчевите лъчи. В 75% от случаите това се дължи на UVA лъчите.

Д-р Даниела Грозева завършва медицина през 2006 г. в Медицински университет – София. Има специалност по дерматология и венерология. Специализирала е в Мелбърн, Австралия. От юни 2013 г. е главен асистент към факултет „Обществено здраве и здравни грижи” към Русенския университет „Ангел Кънчев”.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106