С наближаването на лятото една от неизбежните емоции в повечето семейства с млади хора е свързана с изпити.

Уж системата все се променя и улеснява, но всяка година избива обществено напрежение било заради сгрешени задачи или прекалено трудни въпроси, било заради предварително изтекла информация.

Но в крайна сметка най-важното е учениците, кандидат-студентите и студентите да влязат в максимално добра кондиция преди изпитните седмици.

Ето някои съвети от интернет портала www.health.bg, които могат да бъдат от полза.

Подобрете способността да се концентрирате

Добрата концентрация зависи от свободното придвижване на информацията между мозъчните клетки. Те се нуждаят основно от кислород и от енергия.

Първата стъпка за постигане на концентрация е осигуряването на целодневен достатъчен прием на калории. По време на изпити забравете диетите. И редувайте ученето с физически занимания на открито. Често проветрявайте стаята.

Много важно за мозъка е веществото миелин, което обвива нервните влакна. За образуването и поддържането на миелина помагат мастните киселини омега-3, които се съдържат в мазната риба, орехите, тиквата и лененото семе.

Повдигнете настроението си

Оптимистичната нагласа е много важна при явяването на изпит. Както всички мозъчни дейности, чувствата са свързани с интензивна обмяна на електрически съобщения между клетките на мозъка.

Информацията се предава чрез химически вещества, наречени невротрансмитери. Те играят ключова роля за настроението. Един от основните невротрансмитери е допаминът, посланикът на доброто настроение, пораждащ ентусиазъм, мотивация и удоволствие. Ниските му стойности водят до тъга, раздразнение и скука.

Сладките и мазните храни повишават допамина, но след много бързото му покачване непременно следва внезапен срив в настроението. Затова богатите на захари и мазнини храни трябва да се разпределят равномерно през деня и да се редуват с белтъчни продукти.

Друг начин за постоянно набавяне на веществото – и за дълготрайно добро настроение - е снабдяването на мозъка с прекурсори. Това са молекулите, които той употребява за производството на допамин.

Такъв прекурсор е фенилаланинът, който се съдържа в цвеклото, соевите зърна, бадемите, яйцата, месото и зърнените продукти. За незабавно повдигане на настроението е подходящ шоколадът, който веднага повишава допамина.

Друг невротрансмитер, наречен серотонин, прави хората спокойни и доволни. За производството на серотонин мозъкът се нуждае от триптофан, съставка, която се съдържа главно в яйцата и месото.

Събудете мозъка си

Кафето е класическо средство срещу сънливостта, но то трябва да се пие разумно. Кофеинът блокира веществото, което забавя електрическата активност в мозъка и поражда сънливост. По този начин той активизира мозъчните клетки и създава енергия.

Прекаляването с кофеина обаче изнервя, защото хипофизната жлеза възприема този прилив на енергия като предупреждение за извънредни обстоятелства. Следва отделяне на адреналин и поява на тревожност и нерационално мислене. Мозъкът се активира и от прием на някои незаменими аминокиселини.

Доказано действие имат аргининът и аспартатът, които се съдържат в препарата Амбинор.

Активизирайте паметта си

Способността за запаметяване зависи от осъществяването на нови връзки между мозъчните клетки. Това става най-добре, когато клетките са силно възбудени и затова хората запомнят събития, по време на които са емоционално и интелектуално стимулирани.

Едно от веществата, които възбуждат мозъчните клетки, е ацетилхолин. Консумацията на зеле, карфиол и броколи помага на паметта, защото тези зеленчуци съдържат ацетилхолин.

Научете се да казвате „не” на вредните храни

При напрежение организмът произвежда стресовите хормони кортикостероиди. Те принуждават мозъка да търси начини за облекчаване на неприятното състояние. И тогава идва ред на сладките и мазните храни.

Но те трябва да се употребяват с мярка, защото организмът изпитва все по-голяма нужда от това удоволствие и се пристрастява по същия начин, както към наркотиците.

Резултатът е ясен – затлъстяване, обездвижване и свързаните с тях екстри – диабет, хипертония, сърдечно-съдови проблеми.

Сподели във Facebook
Етикети: Амбинор Брой 121