Здраве

16 Септември 2022

credoweb bg

Наближава следващият пик на коронавируса, който се очаква да бъде от началото до края на октомври, прогнозира епидемиологът проф. Радка Аргирова. „Този пик няма да бъде висок, няма да бъде страшен – той ще бъде по-нисък, по-малък, но ще бъде по-продължителен като време“, посочи тя.

Проф. Аргирова отбеляза, че няма данни да има съвсем нов вариант на Covid-19, поне засега.

„Този период обаче съвпада и с началото на грипния сезон, затова ще трябва да се направи обща ваксинационна кампания – както за субвариантите на „Омикрон“, така и за грипната ваксина. Ще трябва да възстановим една голяма част от ваксинационните центрове, които в момента са закрити, не само у нас. Трябва да обърнем особено специално внимание на децата“, настоя експертът пред Нова тв.

По думите ѝ, новите ваксини срещу подвариантите на Covid-19 са направени така, че да стимулират вече съществуващ имунитет.

"Трябва да имаме предишен имунитет от ваксина, може да имаме една бустерна доза или две, може да имаме и само пълния курс на ваксинация", обясни проф. Аргирова.

Тя посочи, че трябва да са минали поне три месеца от последния бустер, за да може да се постави новата ваксина.

Според нея в края на септември в България се очакват първите количества от ваксините срещу „Омикрон“.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook