Специалисти от Центъра по изучаване на болестта на Алцхаймер в САЩ публикуваха в списание Annals of Internal Medicine статия, в която правят паралел между доверчивостта в зряла възраст и възможността от деменция. Според учените отслабването на критичното мислене може да е признак за старческо слабоумие много преди първи симптоми на заболяването - проблеми с паметта и интелекта.

Експертите анализирали данните на 935 жители на Чикаго на възраст 70 и 80 години. При никого от тях не са били установени мозъчни нарушения. Чрез редица тестове специалистите установили какви са рисковете възрастните хора да пострадат от мошеници, като впоследствие ги наблюдавали в продължение на 6 години. През това време при 151 души била диагностицирана деменция., свързана с болестта на Алцхаймер, а при 255 – умерени когнитивни нарушения.

Анализът на резултатите показал, че колкото по-висок бил рискът да попаднат в капана на мошениците (установен при първоначалните тестове), толкова по-голяма е и вероятността от появата на деменция.

„Колкото повече доверчивост проявявали хората в началото на изследването, толкова повече патологични промени в мозъка им, свързани с болестта на Алцхаймер, са се появили в бъдеще“, е заключението на учените.

Сподели във Facebook