Здраве

24 Август 2016

2539

Животът днес

Ново изследване показва, че хората, които прекарват по-голямата част от деня в седене и спят дълго, са толкова застрашени от преждевременна смърт, колкото и тези, които прекаляват с пиенето и пушенето. Австралийски учени изследвали над 230 000 души на възраст над 45 години. Те отчели вредните им навици, като тютюнопушене, прекаляване с алкохола, нездравословно хранене, заседнал начин на живот и спане повече от 9 часа на нощ. Около 30% от участниците в изследването имали по един или два от тези вредни навици. След 16 години почти 16 000 души, включени в изследването, починали. Учените установили, че хората, които не са физически активни, били близо два пъти по-застрашени от смърт от тези, които спортували по 150 минути седмично. Освен това комбинацията от заседналия начин на живот и прекаленото спане имала също толкова силна връзка със смъртността, колкото комбинацията между тютюнопушенето и прекалената употреба на алкохол.

Негативните последици са още по-драматични при комбинацията от липса на физическа активност, продължително спане и дълго пребиваване в седнало положение. Тогава рискът от смърт е 4 пъти по-голям, отколкото за хората, които седят и спят много, но поне правят някакви упражнения, посочват учените.

Те подчертават значението на физическата активност и добавят, че при наличието на комбинация от рискови навици елиминирането дори и на един от тях е добър избор за общото здравословно състояние.

 

Сподели във Facebook