На пазара все още има пресни картофи, а според специалистите те са идеален продукт за поддържане на добро здравословно състояние и стройна фигура. Пресните картофи съдържат много белтъчини и малко нишесте, а калоричността им е с 30% по-ниска от тази на зрелите картофи.

Пресните картофи според медиците са много полезни и диетични – в техния състав има до 80% вода, минимално количество прости захари и много полезни за храносмилането органични киселини, целулоза, витамини и минерали.

В пресните картофи се съдържат биофлавоноиди – мощни антиоксиданти, които подмладяват, понижават риска от онкологични заболявания, укрепват кръвоносните съдове – твърдят експертите. Употребата им е изключително полезна за сърцето, заради голямото количество калий и магнезий, които съдържат.

Според експертите употребата на 250-300 грама пресни картофи на ден удовлетворяват на 70% необходимостта на организма от витамин С. Най-добре е картофите да се варят без да се белят, тогава загубата на витамините заради високите температури е минимална

Сподели във Facebook