Докато за диабета и усложненията му е доста писано, то за предиабета се говори много малко, почти нищо. При предиабета, наричан още скрит или латентен, кръвната захар е към горната граница или малко над нея. Затова е необходимо да се изследва глюкозата в серума в различни часове на деня и да се правят т.нар. кръвозахарни профили.

Предиабетът може да продължава понякога 10 и повече години, докато прогресира неусетно в диабет. Когато при пациента внезапно се появи рязко увеличаване на апетита, силна неутолима жажда, често и в голямо количество уриниране, необяснима промяна в теглото, отначало напълняване, после отслабване, умора, отпадналост и трайно повишаване на кръвната захар, тогава най-вероятно вече се е развил диабет.

Много е важно да се знае, че

усложненията, които наблюдаваме при диабета, могат да се появят още при предиабета.

Пациентите с предиабет имат най-често следните оплаквания: суха кожа, силен упорит мъчителен сърбеж по главата (скалпа, клепачите на очите), по крайниците (пръстите на ръцете и подбедриците), по гърба, гърдите, слабините (ингвиналната област), по половите органи. Наблюдава се и намаление на слуха, понякога замъглено зрение, може да се получи ускорена катаракта. Най-честото усложнение е полиневропатията, която засяга 60% от пациентите, при мъжете 70%, при жените 50 на сто. При засягане на сетивните нерви болните могат да усещат мравучкане, изтръпване, болки или парене в краката.

Това се дължи на настъпилата промяна във функцията на периферните нерви. При засягане на моторните нервни влакна се получава мускулна слабост в крайниците, трудно изкачване на стълби, понякога изпускане на предмети. Засягането на вегетативните влакна води до нарушение на автономната регулация на сърдечния ритъм, кръвното налягане и стомашно-чревния мотилитет, потоотделянето и кожната температура, а при мъжете се засяга еректилната функция. При предиабета често е съчетанието с хипертония и обезитас (затлъстяване).

Изключително важно е всеки човек поне веднъж годишно да изследва кръвната си захар на гладно.

Когато е повишена – над 6,2 ммол/л, да се провери повторно след няколко дни и да се направят допълнителни изследвания – орален глюкозотолерантен тест, гликиран хемоглобин, кръвнозахарен профил, профил на липидите: общ, HDL и LDL холестерол, триглицериди.

Лечението на предиабета е комплексно. Препоръчва се промяна в начина на живот за намаляване на теглото и увеличаване на физическата активност. Храненето е от изключително значение – 4 - 5 пъти дневно, рационално, с избягване на бяла захар, бели теста и други бързи въглехидрати.

Захарите трябва да се набавят от плодове и зеленчуци.

Необходимо е мазнините също да се ограничат, особено наситените мазнини. Да се избягват тлъстите, мазни, солени, пържени храни. Белтъчините да са в нормално количество, понякога може да са в малко по-голямо. Трябва да се съблюдава дневният калориен прием, съответстващ на физическото натоварване на човека. Движението може да се активизира чрез 20-30 минути всекидневно бързо ходене. Тъй като предиабетът значително повишава риска от развитието на диабет и други здравословни проблеми, редовните прегледи при специалист и лабораторните изследвания са задължителни. При предиабет и диабет се препоръчват и някои хранителни добавки, съдържащи основно алфа-липоева киселина, канела, цинк, хром, витамини.

За финал искам да цитирам един афоризъм от известния американски ендокринолог Eлиът Джослин: „Овладяването на диабета представлява една колесница с три коня. Когато тя се управлява правилно, заболяването ще бъде в компенсирано състояние. Единият кон е диетата, вторият са активните физически усилия, а третият са медикаментите. Ако си позволя да перифразирам тази мисъл, при предиабета тази колесница може да бъде с два коня - диетата и движението.

Сподели във Facebook