При агресивните хора рискът от инсулт е по-голям

Проявите на агресия и цинизъм към околните могат да удвоят риска от мозъчен инсулт в зряла или по-напреднала възраст. Това твърдят специалисти от Американската кардиологична асоциация. Те провели изследване, продължило две години, в което 6700 души на възраст от 45 до 84 години отговаряли на въпроси, свързани с поведението им, като били регистрирани симптомите на стрес, депресивни състояния, гняв и агресия.

Авторите на проучването установили, че хората, склонни по-често да проявяват агресия - измерена на базата на циничното им отношение към другите, - са два пъти по-податливи на мозъчен инсулт или исхемична атака в сравнение с останалите. Също така силно изразените депресивни симптоми увеличават с 86% риска от мозъчен инсулт или исхемична атака, докато при хронично подложените на стрес хора рискът е 59%. Според изследването гневът няма връзка с по-високия риск от мозъчен инсулт.

„Почти винаги се гледат традиционните рискови фактори - стойност на холестерола, кръвно налягане, тютюнопушене. Те наистина са важни, но това проучване показва, че и психологическите фактори са не по-маловажни”, обяснява един от авторите на проучването - проф. Сюзън Еверсън-Роуз. „Имайки предвид застаряването на населението, е важно да се вземат под внимание и другите фактори”, подчертава тя.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 109