Здраве

21 Октомври 2015

6437

credoweb bg

Пораженията на нервната система са едно от най-честите усложнения на захарния диабет. Повече от половината от болните, страдащи от захарен диабет имат признаци на диабетна невропатия със засягане на различни части на периферната нервна система. При грешки в лечението на диабета, с допускане на резки колебания на нивото на кръвната захар се появяват усложнения, които  се развиват, поради многопосочното въздействие на основния болестен процес върху организма и в частност върху нервната система, дори при идеално третирани диабетно болни. 

Фактори, които играят решаваща роля за развитие на              неврологичните усложнения на диабета са:

  •  Нестабилното ниво на кръвната захар, с патологично повишени и понижени стойности и натрупването на сорбитол в периферните нерви (продукт от обмяната на глюкозата).
  • Наличието на промени в най-малките кръвоносни съдове на самите периферни нерви, съчетано с повишен вискозитет на кръвта (сгъстяване и по-трудно придвижване в малките кръвоносни съдове), води до относителна хипоксия (недостиг на кислород) и до болестни промени на съдовете на микромолекулярно ниво.

За оплакванията, характерни за диабетната полиневропатия, за важните фактори, водещи до усложнения на захарния диабет и за адекватното лечение, подробно четете в CredoWeb:

Кликнете върху снимката, за да прочетете какво казва д-р Борислав Герасимов за усложненията на диабета, диабетната полиневропатия - фактори, процеси, симптоми, лечение
Сподели във Facebook