Здраве

16 Февруари 2021

Животът днес

Деменцията повишава два пъти опасността хората да се заразят с коронавирус, предупреждават американски учени. Нарастват и рискът от усложнения и смърт.

Според Световната здравна организация в момента от деменция страдат над 50 млн. души, а през 2050 г. техният брой ще се увеличи до 131,5 млн.

Специалисти от САЩ анализираха здравните картони на пациентите от 360 болници и 317 хиляди други медицински организации по целия свят. Изследването е обхванало 61,9 млн. възрастни хора, от които над 1 млн. са били с диагноза деменция.

„Наличието на толкова голяма база данни от електронните медицински картони на пациентите осигури на нашето изследване огромни възможности за установяване на риска от COVID-19 при хората с деменция“, съобщиха авторите на изследването. Те вземали предвид възрастта, пола и расата на пациентите, заболяванията им и дали живеят в старчески домове. Оказало се, че хората с деменция се заразяват с коронавирус два пъти по-често. При тъмнокожите опасността била три пъти по-висока.

Общият риск от хоспитализация за възрастни с COVID-19 бил 25,17%. Сред пациентите с деменция обаче този процент стигнал 59,26.

Опасността от смърт при заболелите от коронавирус се оказала 5,64%, а при страдащите от деменция тя скачала до 20,99%.

Според учените резултатите от тяхното изследване показват колко е важно хората с деменция да бъдат предпазени от SARS-CoV-2.

Според специалистите високата заболеваемост при страдащите от слабоумие е свързана с нарушената хематоенцефалична бариера – бариерата между кръвоносната система и мозъка. Тя предпазва нервната тъкан от циркулиращите в кръвта микроорганизми, токсини и др. Очевидно отслабването на бариерата позволява на вируса да проникне в мозъка и да доведе до по-тежко протичане на заболяването.

Освен това хората с деменция по-трудно запомнят и спазват защитните мерки – могат да забравят да си измият ръцете, да сложат маска или да спазват социална дистанция. Ако те страдат от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване или хипертония, рискът е още по-голям.

Сподели във Facebook