Здраве

22 Април 2014

4968

Животът днес

При повтарящи се инфекции на гърлото и ушите може да има имунодефицит

Хората не познават болестта, бъркат я със СПИН

Илияна АНГЕЛОВА

Диагнозата първичен имунодефицит е пълна изненада за Петър, на 45 г. Той е лекар, но въпреки това открива заболяването си почти случайно. Предпочита да остане анонимен, защото се е сблъсквал с негативното отношение на хората, които бъркат болестта със СПИН. За Световния ден на имунологията, който се отбелязва на 29 април, специалистите от Клиниката по имунология в Александровска болница искат да дадат повече гласност на проблема. Още повече че заради симптомите, които често се маскират като инфекции, кожни или стомашни  проблеми, пациентите остават без правилната диагноза години наред. Затова от 22 до 29 април от 11 до 14 часа в амбулаторния кабинет на Клиниката по имунология в Александровска болница ще се извършват безплатни консултации на пациенти, които се съмняват, че имат имунодефицит. Записването е на тел. 02 92 30 690.

За разлика от СПИН при имунодефицитите става дума за генетични дефекти, които се проявяват в определен етап от живота. Не са заразни и не се предават на околните по никакъв начин. Първите симптоми на имунодефицита при Петър са чести хронифициращи инфекции на носа, гърлото и ушите, налагащи чест прием на антибиотици, спомня си той.

„При изследване на имуноглобулините и клетъчния статус се установи, че имуноглобулин IgG е на долната граница. Това се случи преди 15 г. Имунодефицити като моя (т.нар. CVID) обикновено се проявяват между 20 и 50 г. В началото нямах никакви оплаквания. Боледувах може би малко по-често от останалите хора, но нищо специфично. По-късно страдах от фебрилни състояния и си направих нови изследвания във ВМА. Имуноглобулините ми бяха спаднали наполовина на нормата. Заболяване като моето е прогресивно състояние, започнат ли да спадат веднъж, няма покачване. При последните изследвания отпреди 5-6 г. стойностите са почти нулеви”, разказва Петър.

Д-р Невена Гешева от Клиника по клинична имунология, Александровска болница:

Първичните имунодефицити са вродени заболявания

- Д-р Гешева, защо е трудна диагнозата на имунодефицитите?
- Пациентите с първични имунни дефицити (ПИД) са предразположени към често рецидивиращи инфекции, поради което понякога биват многократно лекувани за съответната инфекция, без да се мисли, че може да има друг здравословен проблем. Затова остават доста дълго време недиагностицирани.

- Какви проблеми на организма създават първичните имунодефицити? Те вродени или придобити са?
- Първичните имунодефицити са вродени заболявания, като при голяма част от тях е установен генният дефект. При други, като например общия вариабилен имунен дефицит, който включва хетерогенна група от заболявания, подлежащият генен дефект не е известен.

- Какви са първите симптоми на имунодефицитите?
- Зависи от конкретния вид имунен дефицит. При децата има 10 признака, които насочват към тази диагноза – ненаддаване на тегло, над осем отита на средно ухо за година, повече от две пневмонии за година, необходимост от интравенозно приложение на антибиотици, недобро повлияване от антибиотичната терапия, липса на излекуване, липса на светли периоди между заболяванията. Възможни са кожни прояви, хронични гъбични инфекции, наличие на фамилна анамнеза за подобен тип заболяване.

Клиничната картина е доста разнопосочна в зависимост от това кое звено на имунната система е засегнато. При дефицит на хуморалния имунен отговор се наблюдават предимно инфекции с капсулирани бактерии, макар че са възможни и вирусни инфекции. Най-често се наблюдават често рецидивиращи инфекции на дихателната и гастроинтестиналната система с нетипични причинители и трудно повлияване от лечението. 

Още за първичните имунодефицити четете в credoweb.bg.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97