Ловците прибраха пушките и си останаха вкъщи, автомобилите и влаковете престанаха да тресат планетата, а към Хималаите се откри гледка. Това са само част от полезните за екологията ефекти от коронавируса.

Хималаите преди пандемията и сега

Диша се по-леко, вижда се по-надалече

Само преди няколко месеца еколозите нямаха представа при какви условия ще се проведе Денят на Земята, който беше отбелязан за 50-ти път. Оказа се, че никакви символични включвания на светлини в големите градове нямаше да постигнат ефекта от пандемията и предпазните мерки срещу коронавируса, взети по целия свят.

Отначало в Китай, откъдето тръгна заразата, а после и в другите страни властите въведоха ограничения за придвижване на гражданите, транспортът замря, самолетите останаха на пистите, а много промишлени предприятия спряха работа.

Още в средата на февруари учените забелязаха първите признаци на екологичния отклик. Беше регистрирано понижено потребление на електроенергия в Китай и спад в промишленото производство, което доведе до намаляване на изхвърлените в атмосферата вредни газове. Количеството на изгорените въглища в страната стигна своя четиригодишен минимум, а обемът на вътрешните авиопревози спадна със 70%.

Индия преди и сега

Постепенно стана ясно, че разпространението на вируса сви глобалната икономика, а това ще се отрази върху екологията на цялата планета. Резултатите не закъсняха.

„Безпрецедентното намаляване на пътуванията, на работните места и на производството поради коронавируса може да доведе до изтеглянето на милиарди барели нефт, трилиони кубически метра газ и милиони тонове въглища от глобалната енергийна система само през 2020 г.“, съобщи Guardian, основавайки се на учените.

На свой ред това ще доведе до небивало понижаване на изхвърляните парникови газове, което не е било наблюдавано при никакви икономически обстоятелства през последните 50 години.

Неотдавна експертите предрекоха глобален ръст на изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид, не ето, че прогнозите не се сбъднаха.

Не е необходимо да се ползва специален уред, за да се забележи, че въздухът е по-чист. Пониженото количество на изхвърляните от транспорта и промишлеността вредни газове в много големи градове направи атмосферата по-прозрачна. А жителите на северните райони на Индия за първи път от много години успяха да видят Хималаите.

Докато ловците са под карантина

Без да са чували за коронавируса, дивите животни също си отдъхнаха от човека. В градовете на Уелс се разхождат планински кози, в Лондон – елени, в Сантяго – пуми, а в Дубай – фазани. По парижките и московски улици запристъпяха диви патици.

Доволни са и орнитолозите. Огромен подарък за птиците, особено прелетните, беше забраната на лова, въведена в много страни заради пандемията.

Здравословната тишина

Неочакван ефект от самоизолацията установиха сеизмолози по целия свят, чиито станции засичат вълните, преминаващи през земната кора, и фиксират техногенния шум от транспорта, промишлените обекти, строителната техника. Именно този шум е започнал чувствително да намалява.

„Този ефект силно зависи от честотата. При ниските честоти нищо не се е променило, защото техният основен източник са процесите в океаните и атмосферата. Що се отнася до високочестотните колебания, то при тях понижаване действително се забелязва. Причината преди всичко е в транспорта, съобщиха физиците. – По принцип в градовете през деня е шумно, а през нощта – тихо, а сега всичко се превърна в нощ.“

В периода на самоизолация специалистите са установили, че нивото на шума е като през почивните дни – по-ниско един път и половина пъти.

Сподели във Facebook