Здраве

7 Октомври 2014

5553

Животът днес

Природни продукти в помощ на невролозите

Д-р Слави СТАНЕВ, невролог, УМБАЛ „Св. Анна”, София

Хората търсят консултация с невролог при широк спектър оплаквания – както от страна на централната, така и от страна на периферната нервна система. Най-често проблемите, свързани с централната нервна система, се описват като световъртеж, шум в ушите, главоболие, нарушения в равновесието, слуха, паметта, концентрацията, бърза умора (която е зависима и от смяната на сезоните). Тук трябва да споменем и мерките за предпазване от мозъчносъдови инциденти и ако вече има такива, предотвратяването на последващи. Може да се каже, че това са много разпространени симптоми и се срещат във всяка възраст, от детско-юношеска, през активно работещите до възрастни, сериозно обременени, при които реално са се проявили мозъчносъдови заболявания. Но най-често са при активни и възрастни хора.

В младите са свързани най-често със слуховия и равновесния анализатор, с проблеми в кръвното, които директно се отразяват на мозъчното оросяване. При възрастните опасността е вече от настъпване на тежки мозъчносъдови и сърдечни инциденти като инсулт, инфаркт. Лечението се изразява в прием на съдоразширяващи медикаменти, които подобряват мозъчното оросяване. Те, разбира се, трябва внимателно да са съобразени с други лекарства, които пациентът пие - за сърце, за хипертония, за бъбреци и т.н. Тоест да не се въздейства неблагоприятно върху други органи и системи или върху всекидневната дейност на хората.

Първата ни цел е премахване на оплакванията, втората - да не допускаме да се проявят след време, тъй като рисковите фактори най-вероятно ще останат. Става дума за хипертония, висок холестерол, висока кръвна захар и т.н. Има някои групи оплаквания, които се подмладяват и придобиват социална значимост - такива са главоболието, световъртежът, протичащи с гадене, повръщане. Извън тежките диагнози като мигрена и мениерова болест, определено има такава тенденция.

Що се отнася до оплакванията от страна на периферната нервна система – като постоянно студени крайници, парене, изтръпване – това е резултат на по-друг тип увреди, но се лекуват по същия начин - със съдоразширяващи медикаменти, които подобряват периферното и централното оросяване. Има доста разработени продукти в тази сфера, но са малко тези, които не са химически субстанции, които не пречат на други органи и системи и на съпътстващо лечение - защото повечето хора пият и лекарства за други здравословни проблеми. Опитът и практиката са доказали, че такъв тип медикаменти, без да са универсални, са полезни и вършат работа. Това са производни на гинко билоба, екстракти, алкалоиди, които са извлечени от растението. Те са хранителни добавки, тоест не натоварват организма с излишни химически молекули, но вършат своята работа и ни водят до краен успех. Какво е изискването към тези медикаменти? Има ги много на пазара, но трябва да са с определено съдържание на алкалоидите, съдържащи се в тях, и да е ниско съдържанието на гликолови частици. Оптимален медикамент от този вид е „Гинкофол”, единственият, в който са съчетани споменатите изисквания. В практиката си го препоръчвам при проблеми, свързани обикновено с централната нервна система - за предпазване от някои заболявания, за лечение, както и за долекуване. Тоест използва се и в трите фази на терапия. За предпазване - най-често при начални леки паметови нарушения, леки и среднотежки деменции; профилактика на Алцхаймерова болест. Действието на препарата е по посока предотвратяване на натрупването на специални вещества, които водят до заболяването. Ако говорим за нередките оплаквания от студени крайници – причините за това състояние са най-различни. Категорично има фамилно предразположение - определен тип оросяване, особеност на кръвоносните съдове, но има и придобити състояния, които водят до такива оплаквания. Всички невралгии, полиневропатии, инфекциозни заболявания, проблеми на съединителната тъкан, артрит могат да доведат вторично до развитие на такива проблеми. И в двата случая е подходящо да се намеси един такъв медикамент, който освен лечение да осигурява и профилактика.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 117