Здраве

27 Октомври 2011

4074

Животът днес

Пробиотиците – живата бариера срещу болестите

Полезните бактерии осигуряват нормална чревна екосистема

Установено е, че при дълголетниците в Кавказ, които са надхвърлили възрастта от 95 години, съставът на чревната микрофлора много прилича на този при децата – основното звено са лакто- и бифидобактериите. При тези хора броят на полезните бактерии не се е намалил с годините, което има пряка връзка с продължителността на живота. Учените смятат, че разшифровайки докрай тази закономерност, ще намерят пътя към вечната младост.

Думата „пробиотици” в превод от гръцки означава „за живот”. И това не е случайно. Пробиотиците помагат не само да се съхрани, а и да се възстанови здравето. Всъщност това са микроорганизми, най-често лакто- или бифидобактерии, които са полезните обитатели на стомашно-чревния тракт. Те подобряват храносмилането, укрепват имунната защита на организма и изработват някои вещества, изключително необходими на човека – фолиева киселина, биотин и витамин К.

Нормалната микрофлора при хората играе важна роля за защита на организма от патогенни микроби и от действията на токсичните вещества. Нарушаването на вътрешната микросреда често може да стане причина за сериозни заболявания. В последните десетилетия човечеството все по-често се сблъсква с проблеми като дисбактериозата. Тя води до отслабване на защитните функции на организма, до повишена заплаха от възникване на инфекциозни усложнения.

В организма на възрастен човек живеят 2-3 кг микроорганизми. С този богат вътрешен свят трябва не само да се съобразяваме, а да го храним, поим, а понякога и лекуваме. В условия на неправилно хранене, стрес, застоял начин на живот обитателите на стомашно-чревния тракт понякога се нуждаят от изкуствено поддържане. Вътрешното равновесие се нарушава често и от лечението с антибиотици. Чрез допълнителен прием на пробиотици ние се стремим да увеличим броя на полезните обитатели на стомашно-чревния тракт, като елиминираме болестотворните.

Каква е ролята на пробиотичните продукти:


1. Едноклетъчни „антибиотици”. Живите бактерии, пробиотици, попадайки в стомашно-чревния тракт, веднага започват битка с вредните, патогенни микроби. Заселвайки се в нашия организъм, пробиотиците променят рН средата в по-кисела. А причинителите на стомашни и чревни инфекции в такива условия започват да загиват. Някои пробиотични бактерии дори са се научили сами да синтезират антибиотици, които действат само на болестотворните микроорганизми.

2. Решават проблеми с храносмилането. Пробиотиците прекратяват процеса на гниене в стомашно-чревния тракт, участват в храносмилането, всмукват газовете, с което предотвратяват издуването на корема. Пробиотичните бактерии отделят вещества, укрепващи стените на храносмилателните органи, и подобряват състоянието им при различни възпалителни процеси. Затова помагат при запек, разстройство, издуване или болки в корема.

3. Втори черен дроб. Полезните бактерии пробиотици могат да обезвреждат токсичните продукти от обмяната, тежките метали, канцерогенните вещества, както и да предотвратяват последиците от приема на антибиотици. Подобно на черния дроб, пробиотиците пречистват организма от вредните вещества, като ги извеждат навън.

4. Укрепват имунитета. Пробиотиците в състава на чревната микрофлора оказват мощно имуноукрепващо действие. Те подсилват защитата ни срещу простуди и даже рак. Пробиотиците са способни да намалят проявите на алергии и автоимунни заболявания.

Затова е необходимо да се приемат пробиотици, които съдържат оптимален вид и брой полезни микроорганизми, които да остават жизнеспособни, преминавайки през стомаха. Такъв е препаратът „Лакто-4” - благодарение на капсулната форма съдържащите се в него живи микроорганизми достигат до дебелото черво, където разгръщат основната си функция - да възстановят нормалната чревна екосистема. (ЖЗ)

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 188