Здраве

13 Януари 2015

1410

Животът днес

Пробиотиците помагат срещу атопичен дерматит

Приемът на пробиотици от бременни и кърмещи жени е много добра профилактика срещу атопичния дерматит при децата, твърдят учени. Резултатите от изследване, проведено от италиански специалисти,  бяха изнесени на годишния конгрес на Американската колегия по алергии, астма и имунология. 

Учени от детската болница „Бамбино Гезу“ в Рим проследили влиянието на пробиотиците, приемани от бременни и кърмещи жени, върху здравето на потомството им. Били анализирани резултатите от 29 изследвания и се оказало, че рискът от екзема се понижава с 16% за 6-месечния период на наблюдение. А заболеваемостта от атопичен дерматит е намаляла от 20% до 25% при децата, чиито майки са приемали пробиотици, когато са били бременни или са кърмели децата си. Според учените най-добър ефект се постига, когато пробиотиците се приемат и преди, и след раждането.

Специалисти от Американската гастроентерологична асоциация споделиха, че все още липсват достатъчно данни кой точно пробиотик оказва най-благотворно влияние върху поколенията, но засега най-добри резултати са показали препаратите, съдържащи Lactobacillus и Bifidobacterium.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 128