Д-р Тодор Пепелджийски

Д-р Тодор Пепелджийски се занимава с диагностика и лечение на хламидиални, уреаплазмени и трихомонални инфекции на половите пътища при мъже. В кабинета му се осъществява диагностика и лечение на ДПХ (уголемена простата), карцином на простатната жлеза, тумори на пикочоотделителната система на мъжа. Извършва уродинамични изследвания, образна диагностика на заболявания на пикочоотделителната и мъжката полова система. Пациентите могат да получат препоръки и терапия на бъбречнокаменна болест (уролитиаза), лечение на еректилна дисфункция.

Приблизително всеки пети мъж, който посещава кабинета ми за проблеми в сексуалното общуване, страда от преждевременна еякулация. Често това са мъже в репродуктивна възраст, добре образовани и с позиции в обществото. Състоянието им може да се дължи на психологични проблеми или на различни съпътстващи заболявания – диабет, хронични възпаления на уретрата, ендокринни нарушения, свързани с щитовидната жлеза и с хипофизата.

Наблюденията ми показват, че голяма част от случаите на преждевременната еякулация са резултат от психични проблеми. Срещат се при мъже, които не са имали задоволителен дълготраен полов акт, били са подложени на психична травма в детска възраст или по-късно стресът от работната среда е оказал влияние.

Органичните проблеми, които водят до преждевременна еякулация, са възпалителните заболявания на мъжката полова система, като простатит и уретрит. Голяма част от тези инфекции не са били диагностицирани навреме, други пък са били установени, но не са проведени нужните терапевтични курсове и наблюдение на пациентите. Така с времето заболяванията персистират (остават неизлекувани) и хронифицират. Не на последно място голям е делът на метаболитните болести като диабет и затлъстяване, водещи до преждевременна еякулация.

Когато селектирам отделните групи пациенти, търся индивидуален подход и методика за преодоляване на сексуалните смущения. Обикновено се започва с банални изследвания – кръв, полови секрети, еякулат и стерилна урина. Ако причините за преждевременната еякулация са инфекции, прави се микробиологична диагностика и изследване за наличие на полови паразити. Когато се установят истинските възбудители, се провежда конвенционална терапия и наблюдение. След изчистването на бактериите и паразитите сексуалният живот се нормализира. 

При мъжете с по-отговорни професии например, които са изложени на стрес, често се наблюдават метаболитни нарушения, високи стойности на кръвната захар, свръхтегло. Това може да е причина за преждевременната еякулация. Към тях подходът е индивидуален – с редукция на килограмите и нормализиране на стойностите на кръвната захар.

Ако изследванията не покажат някакви органични причини за преждевременната еякулация, се провежда по-подробен разговор с пациента. Задават се въпроси от интимната сфера, търси се съдействие на психолог и в частност сексолог.

Съветът ми е, когато проблемът се повтаря по време на 3 или 4 полови акта, мъжът да потърси специализирана помощ от уролог и да започнат изследвания. Понякога, за да се оправят нещата, е достатъчен дори един разговор с партньорката на пациента.

И друг път съм споделял, че понякога съществува проблем в сексуалното общуване и в обекта на сексуалността при мъжете. Причината е в изместването на акцента върху виртуални образи. Хората вече предпочитат виртуалните форми на общуване. А липсата на живо общуване между партньорите води до дефицит в интимното взаимодействие.

Кабинетът на д-р Тодор Пепелджийски се намира в сградата на Медицинския институт на МВР. Още статии и съвети от д-р Тодор Пепелджийски четете в профила му в социалната платформа за здраве CredoWeb.

Телефон за контакт: 02/9821301

 

Сподели във Facebook