Проф. д-р Иван Манчев, зам.-декан на Медицинския факултет на Тракийския университет

Проф. д-р Иван Манчев е зам.-декан на Медицинския факултет на Тракийския университет и ръководител на университетската клиника по неврология. Дългогодишен опитен специалист и преподавател, търсен от пациентите не само заради познанията си, но и заради отзивчивостта към тях по всяко време на денонощието.

- Проф. Манчев, какъв е интересът от кандидат-студентите през тази година към медицината в Тракийския университет?

- Нашата квота е от 70 места, която всеки път се запълва от желаещите да се обучават тук. От две години имаме и около 30 души чуждестранни студенти от Британската общност, на които се преподава на английски език. Нашата програма напълно съответства на високите образователни стандарти, каквито са и в Медицинския университет София, който за мен е водещият в страната. Образованието ни е напълно конвертируемо в чужбина, без приравнителни изпити. Подготовката в един по-малък като брой студенти факултет има своите предимства. Групите са малки и преподавателите могат да обръщат персонално внимание на всеки студент. Всички корпуси са разположени много компактно, бъдещите лекари могат да са постоянно при леглата на болните, акцентът е и върху практическото обучение. Наши бивши студенти работят по целия свят, включително в САЩ и Англия.

- С какво вашата клиника се отличава в системата на неврологичната помощ в България?

С това, че предлага пълния обем специализирани изследвания в нашата област и цялостно лечение на неврологичните заболявания. Имаме модерни доплеров сонограф, ЕЕГ, ядрено-магнитен резонанс последно поколение, 64-слайдов скенер. Качествената техника, използвана от отлично подготвени специалисти, позволява да поставяме навременни и точни диагнози и да провеждаме лечение според европейските стандарти. При нас постъпват както спешни пациенти с исхемични и хеморагични инсулти, епилептичен статус и други остри състояния, така и болни от множествена склероза, болестта на Паркинсон, хронични мозъчносъдови проблеми, деменции. Значителен е процентът на пациентите с периферни неврологични заболявания.

- Известно е, че горещините могат да се отразят зле на хората с мозъчни проблеми, има ли вече по-голям поток от такива пациенти?

- През всяко по-горещо лято се забелязва такава тенденция, нашият град е сред тези с най-високите температури. По време на горещините организмът губи течности и вискозитетът на кръвта се намалява. Това е предпоставка за тромбо-емболични инциденти, особено когато стойностите на кръвното налягане не са в нормалните граници или се променят рязко. Затова съветвам хората със сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания да не излизат навън в най-топлите часове, да приемат достатъчно течности и да си вземат стриктно предписаните лекарства. Доказано е, че инсултите например намаляват с до 30 на сто, ако профилактично се взема ниска доза аспирин и медикамент срещу високото кръвно, когато имаме хипертония.

- Прилагате ли най-модерното лечение при инсулт?

- Поведението при тези пациенти е подчинено на съответните европейски ръководства за диагностика и лечение. Ако ме питате за тромболизата, тя се прилага сравнително рядко, но не само в Стара Загора, а и в другите големи градове на България. Причината е, че такова лечение е показано до 3 – 3,5 часа след инцидента, а много рядко пациентите биват докарвани в този срок. Това обаче не е нашенски феномен. За сравнение ще ви кажа, че в САЩ едва 4 на сто от пациентите с инсулт се лекуват с тромболиза. Методът има своите предимства и недостатъци, но в никакъв случай не трябва да се използва просто като атракция. В центъра на вниманието ни трябва да е реалната полза за пациента от дадена терапия. 

Сподели във Facebook