Проф. Иван Миланов: Лечението на мигрената е по-успешно и по-достъпно

CredoWeb партнира активно на научните дружества и популяризира достиженията им, представени на конгреси, симпозиуми и други форуми. Чрез платформата представителите на съответната специалност научават горещите новини от симпозиумите, четат интервюта с най-интересните лектори и получават презентациите на учените. В този брой ви предлагаме част от интервюто с проф. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология и изпълнителен директор на УМБАЛНБ „Св. Наум”, по повод Националната конференция по неврология в Златни пясъци с участието на повече от 800 специалисти.

Терапията при  множествена склероза трябва да започне максимално рано. Вече има и хапчета

Лиляна ФИЛИПОВА

- Проф. Миланов, не зачестяват ли много неврологичните форуми? Сравнително скоро беше конгресът, сега правите национална конференция. Има ли какво значимо да си кажете? С какво юнската среща в Златните пясъци е по-различна?
- В неврологията непрекъснато излиза нова информация.  Преди правехме конгреса по неврология веднъж на 4 години, след това започнахме веднъж на 2 години, а сега сме решили вече да го правим ежегодно. За целта променяме устава на дружеството. При съвременния информационен поток това е неизбежно.

Конференцията събира близо 90% от българските специалисти. Тя застъпва всички нови моменти в неврологията. За първи път имаме толкова значими лектори. Сред тях са най-големият авторитет в областта на множествената склероза проф. Коми, най-големият специалист по Паркинсонова болест, експрезидентът на   Европейската асоциация по главоболието проф. Фабио Антоначи. За нашите невролози е много важно да си сверят часовника. За дружеството е ценно да популяризира дейността си в европейски план.

- Има ли напредък в лечението на главоболието?
- Когато говорим за това, трябва да разграничим различните видове. Главоболието може да е инцидентно - свързано с промяна в кръвното, с психическо напрежение. В 10%  от случаите може да се дължи на мозъчен тумор или други болести. Когато човек отиде на лекар, трябва да се изключи подобна причина с ядрено-магнитен резонанс.
Вън от това говорим за мигрена, главоболие от стрес и клъстерно главоболие. В последните години има съществен напредък в лечението на мигрената. Тя засяга 18% от жените и 9% от мъжете, което е много. Поразява предимно  млади хора – започва към 14- или 21-годишна възраст.  Наследствено заболяване е – обикновено се предава от майка на дъщеря.

Пристъпите са много тежки, всеки от тях вади пациента от строя за 2 дни. Те са средно 3 в месеца, което означава общо 6 дни неработоспособност. Все още има хора, злоупотребяващи с аналгетици, но като че ли все повече са тези, които се обръщат към невролог и получават  специфични и профилактични медикаменти, лекуващи пристъпите и намаляващи честотата им. Има достатъчно добри и за едното, и за другото. Вече не са и толкова скъпи. Преди 20 години една таблетка за лечение на пристъп струваше 10-15 лв., сега 3-4 таблетки са 10 лв., което е поносимо.

Главоболието, свързано със стрес, е много масово. Засяга около 40% от хората. Обикновено стяга главата като каска. Не е толкова силно, човек е работоспособен, но много сериозно се влошава качеството му на живот. При  него също има медикаменти за лечение на пристъпа, както и профилактични, които се приемат в продължение на 1 година. Те са от групата на антидепресантите.

- Антидепресантите не са ли нож с две остриета?
- В българското възприятие антидепресантите са нещо страшно, защото не се прави разлика между тези със зелена рецепта и останалите антидепресанти. Хората се страхуват да не се пристрастят, което е абсурдно.

- Лекува ли се вече най-силното главоболие?
- Т.нар. клъстерно (гроздовидно) главоболие, което е и най-рядко - засяга 0,5% от мъжете. Нарича се така, защото  пристъпите се групират около зимното и около лятното равноденствие. Никой не знае защо. През декември и април-май пациентите са с ежедневни пристъпи. В някои държави дори се обсъждаше идеята, ако пациент извърши престъпление по време на такъв пристъп, да има смекчаващи вината обстоятелства, защото главоболието е  много мъчително. По време на пристъп пациентът изпада в ярост, променя се настроението му, губи самоконтрол. Има случаи на домашно насилие и т.н. Тук за съжаление няма много ефективни медикаменти.

- Какви са новите тенденции в битката с множествената склероза?
- Новата концепция е, че лечението трябва да започне много рано. Преди бяхме възприели стратегията да изчакаме да се получи втори пристъп и тогава да започнем терапия. Но сега тя отпадна като несъстоятелна. Смята се, че, макар да е автоимунно заболяване, множествената склероза много бързо прераства в дегенеративно, за което няма лечение. Ако навреме потиснем автоимунния процес, който е възпаление, ще можем да предотвратим последваща дегенерация. 

Другото ново при множествената склероза е създаването на хапчета за перорална терапия, което е голямо облекчение. Доскоро лечението беше само с инжекции. В България вече го има един от медикаментите, сигурно и другите ще влязат скоро. Много е важно да се определи редът, в който да се включват медикаментите за множествена склероза, защото те са различно активни. Това трябва да се случи тази година.

Още за новостите в неврологията, коментирани на форума – в пълния текст на интервюто на www.credoweb.bg.
 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 104