Проф. Миланов: Мигрената не се лекува с аналгетици

Мигрената е наследствено заболяване, което обикновено се предава от майка на дъщеря, заяви за сredoweb.bg проф. Иван Миланов, председател на дружеството по неврология. Вероятно различните форми на мигрената се предават чрез различни гени. Тя може да се прояви още в ранна детска възраст, но най-често това се случва около и малко след пубертета.

Смята се, че наследственото предаване е свързано с нарушение във възбудимостта на невроните в определена област на мозъка. Поради тази причина при пациентите с мигрена се наблюдава т.нар. хипервъзбудим мозък – генерира се повече енергия, която в един момент избухва и се проявява като пристъп на главоболие.

Когато електрическият разряд „избухне”, той се разлива като вълна по повърхността на мозъка – започва от окципиталната част и се придвижва със скорост 2-3 мм в секунда към предната част на мозъка. По пътя си тази вълна възбужда болковите рецептори в мозъка, което се проявява като главоболие. Отношение към пристъпите имат и някои невромедиатори, като серотонин например.

При поставяне на диагнозата се разчита единствено на анамнезата на пациента, което се отнася до повечето главоболия.  Много важно е болката да бъде локализирана – при мигрена обикновено обхваща лявата или дясната половина на главата. От значение е също така да се установи времетраенето на пристъпа, който може да е от 24 до 72 часа.

Успоредно с това главоболието почти винаги е придружено с гадене и повръщане, а пациентите стават изключително чувствителни към светлина и шум. Болните споделят, че търсят тъмни и тихи помещения и опитват да заспят, за да елиминират всички дразнения.

Сериозен проблем е, че голяма част от пациентите прибягват до самолечение с аналгетици. След 10-15 г. обаче злоупотребата с тези медикаменти води до хронично ежедневно главоболие. Правилното лечение на пристъпа  се провежда с лекарства от групата на т.нар. триптани. Те променят активността на серотониновите рецептори и са доста ефективни.

Друг важен въпрос е свързан с храненето на тези болни, посочи проф. Миланов. Само при някои хора пристъпите се провокират от определени храни. Най-често става дума за отлежали сирена, карантии, цитрусови плодове, шоколадови изделия. Категорично е доказано също така,  че алкохолът влошава пристъпите.

Проф. Миланов е един от специалистите, които ще коментират ваши въпроси във форума на сredoweb.bg.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 61