Проф. Златимир Коларов е новият председател на писателите-лекари

Клубът на писателите-лекари в България, клон на Международната асоциация на писателите-лекари (UMEM – Union mondiale d'écrivains médecins), избра за нов председател проф. Златимир Коларов. Той замени досегашния – д-р Фани Цуракова, която остава почетен председател. Зам.-председател е д-р Лилия Панова.

Клубът носи името на Димитър Димов и има 50 членове – хуманни и ветеринарни лекари. Негов основател е д-р Любен Станев. Средно на две години клубът връчва награда на името на Димитър Димов за най-добра белетристична или поетична книга, написана от лекар.  До момента носители на приза са: Любен Станев, Валери Петров, Фани Цуракова, Лилия Райчева, Рада Москова, Петър Константинов, Златимир Коларов. Седалище на клуба е музеят „Димитър Димов” към Националния литературен музей.

Международната организация е основана непосредствено след Втората световна война от френски, немски и италиански лекари. Всяка година в началото на есента се провеждат световни конгреси. Настоящият ще бъде в Нюрнберг от 24 до 29 септември (e-mail: harald@rauchfuss.de). Председател на UMEM e германският психиатър д-р Harald Rauchfuss.

Проф. Златимир Коларов е роден през 1954 г. в София. През 1980 г. завършва медицина в София и работи десет години като лекар и асистент по вътрешни болести в различни градове на страната. Той е ревматолог, автор е на над 200 научни статии и съобщения, отпечатани в български и чужди списания и представени на научни форуми в страната и чужбина, на три самостоятелни научни монографии и на други три в съавторство. Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартрозa. Проф. Коларов работи в Клиниката по ревматология на Медицинския университет – София. Занимава се с художествена литература и има издадени книги - повест, сборник с разкази и романи. Автор на сценарии за филми.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 109