Здраве

10 Юни 2024

428

credoweb bg

Всяка година на 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Мотото на кампанията през 2024-а, определено от Световната здравна организация, е „Защита на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“.

Като лекар, специалист по белодробни болести, няма как да не приемам борбата с тютюнопушенето като лична кауза. Ежедневно се сблъскваме с болести, пряко свързани с тютюнопушенето, и ежедневно информираме нашите пациенти за вредите, които нанасят цигарените изделия с целия спектър от съставките им, споделя доц. Милена Енчева, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.

Според нея, хората никога няма да бъдат „достатъчно“ информирани за това какво причинява тютюнопушенето. Фактът, че тютюнопушенето все още е толкова разпространена мания или зависимост говори, че информацията за вредите му все още не е достигнала до съзнанието на всеки човек.

Тютюнопушенето вреди по няколко механизма

– от вдишването на веществата в тютюневия дим, от субстанциите, отделяни при изгарянето на цигарената хартия, от пристрастяващия навик, който променя психически и социално пушачите. Да не забравяме и пасивните пушачи, които не винаги могат „да избягат“ от задимената околна среда и страдат от немалко болести. Това важи особено за децата на пушачите, които се увреждат още вътреутробно, а впоследствие, растейки в дом на пушачи, развиват бронхити, астма, алергии, подчертава специалистът.

Тютюневият дим съдържа между 4800 и 6000 съставки според различни проучвания, като около 150 от тях са много опасни – въглероден окис, азотен окис, бензол, циановодород и др. Около 10 от най-канцерогенните вещества се съдържат в тютюневия дим – олово, кадмий, арсен, никел и други. Пушенето предизвиква и термични увреждания на дихателната лигавица чрез високата температура при горенето.

Промяната на дихателните органи при тютюнопушене започва още от горните дихателни пътища

– устата и устната кухина, носа и носните проходи, ларинкса, трахея, бронхи и белодробен паренхим. Всеки един от тези органи първоначално се променя на ниво лигавица от хроничното дразнене, водещо до възпаление. Впоследствие се проявяват и други увреди – бронхоспазъм, хиперсекреция, нарушаване на самоочистващата функция на лигавицата, които водят до задръжка на секрети, чести инфекции, нарушена белодробна функция. В резултат на оксидативния стрес и пряка или индиректна канцерогенеза се развиват неоплазми (тумори) на устата, езика, ларинкса, бронхите и белия дроб, казва доц. Енчева и добавя, че последният заема челни позиции на честота и при двата пола, а е и един от най-смъртоносните карциноми поради късно откриване и трудно повлияване от лечение.

Пряко свързана с тютюнопушенето е и Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), някои видове фибрози и всички възпалителни болести, които често водят до инвалидизация.

По думите на специалиста

не бива да се забравя и пагубното влияние на тютюневия дим върху съдовете

Пушачите често развиват съдови спазми и честотата на инфаркти и инсулти при тях многократно надвишава тази при непушачите. С тютюнопушенето се свързват и много ендокринни проблеми, включително и репродуктивни несполуки.

Винаги казваме на нашите пациенти пушачи, че трябва да откажат тютюнопушенето веднага и отведнъж. Но това се случва много рядко. Всеизвестен факт е, че никотинът води до пристрастяване и това е вид наркомания. Затова и пациентите много често питат какви помощни средства има за отказване от тютюнопушенето. Всеки индивид има различна мотивация и воля за отказ от цигарите. Затова и подходът трябва да е индивидуален, категорична е доцент Милена Енчева.

Тук на помощ идват никотин-съдържащите изделия

с които могат да се заменят цигарите, без да се минава във фаза на тежка абстиненция. Това са никотинови лепенки, дъвки, спрейове, таблетки, които съдържат различно количество никотин, но в безвредни дози. Лошото е, че за да бъдат ефективни, трябва да се прилагат достатъчно дълго и без „добавяне на 2-3 цигари дневно“. Всеки от изброените продукти има и негативни ефекти, които също са индивидуални, но трябва да бъдат разяснение на пациентите.

Във всички случаи станалите толкова модерни електронни цигари и средства с нагряване съдържат далеч по-малко количество вредни елементи и затова се приемат като „добра“ алтернатива. Проблемът е, че всичко, което се вдишва и попада в дихателните пътища, освен медикаменти, е вредно за организма. За съжаление, устройствата с нагряване станаха толкова популярни, че много млади хора, които никога не са запалвали цигара, започнаха да ползват нагряващи устройства, само защото е модерно, изтъква още пулмологът.

Не трябва да се пренебрегват и други методи в борбата с тютюнопушенето – някои техники на алтернативната медицина, като медитация и иглотерапия, психологическа помощ и подкрепа, психоаналитични сеанси. От изключителна важност е съдействието на семейството, близките и приятелите. В някои случаи се налага и промяна в социалната среда.

Пушачите боледуват по-често и по-тежко, поради наличието на хроничното възпаление на дихателните пътища

То е предпоставка за задържане на вируси и бактерии при нарушен локален имунитет, развитие и поддържане на високи нива на кислородни радикали в клетките на лигавицата, силно намаление на самоочистващата функция на лигавицата. Вредните последици на тютюнопушенето нарастват във времето, в което индивидите пушат. Не напразно има максима, че един пушач се определя като „непушач“, когато след спиране на пушенето, изминат същия брой години, колкото са тези, в които е пушил, казва в заключение доц. Милена Енчева.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook