Здраве

18 Ноември 2013

2784

Животът днес

Q10 е тайната на здравата кожа

Тина Богомилова

Необходимото количество се образува чрез синтез в тялото и в малка степен чрез храната

Подмладяващо мазило без Q10 май няма. Така поне твърдят повечето реклами в антиейджинг козметичната индустрия. Но Q10 не е извлек от някакво екзотично растение, а коензим, който всички синтезираме. Той улеснява и увеличава произвеждането на енергия в клетките ни, но нивото му намалява с възрастта. Това е мощен антиоксидант, който предпазва организма ни от злонамерените свободни радикали и укрепва имунната система.

Коензим Q10 се съдържа във всички клетки на организма, а също и в кръвната циркулация, като всяка клетка има способността да го синтезира. Естественото му производство е много сложен процес, който изисква голяма палитра от витамини и микроелементи като B6, B12, фолиева киселина, B3, пантотенова киселина и витамин C.

Основни депа са сърцето, черният дроб и мускулите – органите, които се нуждаят от най-много енергия за своето нормално функциониране. С възрастта количеството на коензим Q10 в клетките намалява и при повечето хора над 40 години се появява дефицит, който се проявява с липса на енергия, лесна уморяемост, понижен жизнен тонус, кървене на венците, спадане на либидото.

Необходимото количество коензим Q10 се образува чрез синтез в човешкото тяло и в малка степен чрез храната. Източници на мощния антиоксидант са месото – телешко, свинско и пилешко, най-вече сърца и черен дроб, рибата, пълнозърнестите храни, ядките, тъмнозелените зеленчуци (спанак, броколи), синьозелените микроводорасли, соевото, сусамовото, палмовото и другите полиненаситени растителни масла, авокадото, магданозът и гроздето.

След като се установява колко важен за хората е Q10, а се синтезира почти само в организма и съвсем малко от храната, японците започват промишленото му производство през 80-те години на миналия век. Цената обаче е фантастична – един грам струвал 4000 щатски долара. Десетилетие по-късно американци и отново японци внедряват производства с по-достъпни цени.

Чудотворният коензим подобрява работата на сърцето, намалява високото кръвно, чисти лошия холестерол, подобрява имунитета, помага при диабет, заболявания на венците и мигрена.

Но безспорна е славата му на мощен антиоксидант, който преборва свободните радикали и предпазва кожата от стареене. Коензим Q10 не само съхранява клетките, но подобрява и енергийния им баланс, стимулира естествените функции на кожата и повишава възможности й за самообновяване. А това не само намалява видимо бръчките, но и предотвратява появата на нови. Козметиката, съдържаща коензим Q10, възвръща нормалната здравина, еластичност и гладкост на кожата.

В аптеките има не само мазила, но и таблетки с важния коензим, тъй като той не просто подмладява, но и дарява енергия за живот.

Коензимът Q10 е извлечен за първи път от сърце на бик през 1957 г. След това се е разбрало, че го има и в човешкия организъм и го нарекли убихинон, което значи всесилен хинон. Откритието печели Нобелова награда, но и признание като едно от най-големите открития на миналия век.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 77