Ракът не е една, а 200 болести

Едва един от трима онкоболни се лекува, казва проф. Асен Дудов

Илияна АНГЕЛОВА

Вече е доказано, че ракът не е една, а 200 различни болести, казва за CredoWeb проф. Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология и председател на Българската асоциация по медицинска онкология. Във всеки орган може да има няколко различни вида рак, допълва той. Когато повече хора се информират и потърсят правата си, изведнъж се появяват много повече кандидати за лечение с химиотерапия. Тези болни не са взети предвид в общото планиране и затова понякога бюджетите на онкологичните центрове са поставени на изпитание. Има и други причини разходите за лекарства непрекъснато да растат. На пазара вече има нови таргетни терапии, които струват десетки хиляди левове само за един пациент годишно. Старите терапии са били многократно по-евтини.

Затова е разбираемо, че не може веднага всички подходящи пациенти да преминат на новите лекарства, казва проф. Дудов. Освен това някои от старите терапии са не по-малко ефективни. Понякога новите просто са по-удобни – например вземат се таблетки през устата, вместо да се включват системи, по-малко са страничните ефекти като гадене и повръщане и т.н. „В момента има едно лекарство, което излиза над 20 000 лв. месечно на пациент. Ако терапията продължи години, това е един колосален ресурс”, казва още специалистът.
Онкоболните все пак са ощетени - никога в България не са лекувани повече от 34-38%. Вече има много информация за различните възможности за лечение при рак. Хората разбират, че само хирургията няма да ги спаси, че лечението е комплексно - често съдържа и облъчване, и химиотерапия, - че дава възможност за излекуване, пояснява проф. Дудов. Той обаче е имал пациенти, главно от малки населени места, съветвани от хирурзи да не се подлагат на химиотерапия, за да не се „тровят”. Но ако човекът мине и през това лечение, ще живее много по-дълго и дори може да загине от друга болест.

Ако не може да бъдат лекувани всички онкоболни, трябва честно да се каже за колко ще стигнат средствата, посочва експертът. Другият вариант е да се подсигурят средства за всички пациенти, да се направи една единна електронна система, за да се знае кой лекар какво изписва. Преди време имало опит да бъде въведена подобна отчетност - знаело се къде какво има в аптеките в страната. Лекарите дори очаквали да бъде пуснато разширение на системата, което да позволи лекарството да се изписва през ЕГН на пациента с УИН на лекаря. Това са уникални номера, които не могат да бъдат повторени и така всичко е прозрачно. Инсталирали софтуера в онкологичните лечебни заведения, но изведнъж се оказало, че няма договор за поддръжка. От фирмата заявили, че имат договор с МЗ да изработят система, но не и да я поддържат. Впоследствие за 6-7 месеца тя се разпаднала напълно. Докато не бъде пусната нова такава работеща система, няма да има прозрачност, убеден е проф. Дудов.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106