Здраве

4 Ноември 2014

2874

Животът днес

Растителни клетки са еликсир за младост

Тина БОГОМИЛОВА

Стволовите клетки са новото оръжие в козметиката срещу стареенето. Самата кожа ги има, но с годините количеството им намалява и бръчките атакуват. Наричат ги още и „умните клетки”, тъй като са естествената регенеративна система на организма. 

Растителните стволови клетки в разкрасителните тубички се рекламират като един от супер чудодейните еликсири за младост. 

Най-популярни са ябълковите стволови клетки. Откриването им е свързано с швейцарски сорт, чиито плодове, веднъж откъснати, остават свежи и гладки с месеци. Но пък били много кисели и не ставали за ядене. Научни изследвания обаче разкриват, че издръжливостта на плодовете се крие в необикновените им стволови клетки и решават по лабораторен начин да ги възпроизведат, за да ги използват за козметични и подмладяващи терапии. Съставката е наречена phytocelltec malus domestica. Екстрактът от фитостволови клетки на ябълка осигурява гладка кожа без хирургичен лифтинг, действа като антибръчков филър и запълващ активатор, увеличава синтеза на колаген, притежава фотозащитен ефект срещу свободните радикали и вредните слънчеви лъчи. Сред почитателите на козметика с растителни стволови клетки от този рядък сорт ябълка е първата дама на САЩ Мишел Обама. 

В България също вече се предлагат продукти с подмладяващия швейцарски плод, но цените тръгват от 80 лева нагоре. 

Антиейджинг индустрията залага и на други екстракти от стволови клетки като от гроздето, признато за един от най-мощните природни антиоксиданти, който защитава клетките от естественото стареене.

За стягане на кожата, възстановяване на нейната еластичност, гладене на бръчки и тонизиране се използват и екстракти от еделвайс, морски копър, арган, планинска роза и гардения. Попадайки в кожата, фитостволовите клетки стимулират синтеза на собствени стволови клетки и ускоряват неколкократно регенеративните процеси в нея. Те повишават потенциала на епидермиса за обновяване и преструктуриране, а кожата получава супер защита.

Козметиката с растителни стволови клетки е предпочитана от козметолози и дерматолози, тъй като по естествен път се възстановяват, подмладяват и регенерират тъканите. Затова и растителните стволови клетки попадат в най-различни тубички и шишенца за подмладяване. Ексфолиантите са подходящи за всички типове кожа, тъй като премахват повърхностните рогови клетки, обновяват кожата и спомагат за производството на колаген. Предлага се и клетъчен активатор, който прониква дълбоко в дермата и засилва клетъчното обновяване. 

Регенериращите кремове с растителни стволови клетки подхранват и най-проблемната кожа, като я защитават от свободните радикали. Серуми освежават позавехналата кожа, а гелове гладят фините издайнически бръчки около очите и премахват тъмните кръгове. Създаден на основата на растителни стволови клетки е и удължител за мигли, чиято цена е над стотачка.

Обикновено тази козметика е почти изцяло с натурален произход, и тъй като съдържа умните клетки на полезни продукти, не е по джоба на всеки. Все още са малко утвърдените марки.

Козметичните студиа също предлагат подмладяващата терапия. Тя включва отстраняване на мъртвите клетки и замърсявания на лицето с пилинг гел, съдържащ фитостволови клетки, който помага за по-дълбокото проникване на активните съставки в кожата. После се нанася лифтинг маска с умните растителни клетки. Накрая ръчно, с ултразвук или йонофореза, се вкарва ампула със същите съставки. Терапията обикновено завършва с нанасянето на матиращ крем, който също е с растителни стволови клетки.

Препоръчва се веднъж в седмицата, а продължителността е от 6 до 8 процедури. Еднократната терапия е около между 80 и 100 лева, но при повече от едно посещение има различни отстъпки. Сайтовете за колективно пазаруване често пускат оферти между 10 и 20 лева, но цената е само за едно посещение.

Стволовите клетки са поредният арсенал в битката срещу стареенето. Но вълшебно кремче за вечна младост все още не е измислено. Козметиката помага да се опънат бръчките, но винаги заедно със здравословен начин на живот.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 121