Учени от медицинския факултет на университета в Мериленд, САЩ, откриха връзка между разпространението на коронавируса и климатичните условия, съобщава Daily Mail.

Изследователите сравнили температурите в осем града, чиито жители сериозно пострадали от COVID-19, с 42 града, където заболеваемостта е била много ниска.

В първата категория попаднали градовете Тегу (Южна Корея), Кум (Иран), Милано (Италия), Париж (Франция), Мадрид (Испания), Сиатъл (САЩ), Ухан (Китай) и Токио (Япония). Климатичната картина в тях била много подобна през периода януари-март – температурите се движели между 4 и 9 градуса, а влажността била много ниска. Учените били удивени от съвпадението на климатичните условия в тези градове. Според тях коронавирусът се държи като сезонен вирус, който реагира на температурите и влажността, затова по-бързо се разпространява през зимата и ранната есен.

През май специалисти от Франция също потвърдиха хипотезата, че активността на коронавируса спада при повишаване на температурите. Доказа се, че индексът на разпространение на COVID-19, който в Европа е 2,67 при средна температура 11,2 градуса, се понижава до 0,03 в Африка и южна Сахара. В този регион средната температура е 34,8 градуса.

Сподели във Facebook