Здраве

13 Януари 2015

1710

Животът днес

Разтоварваща диета с витамин С и супи след тежка трапеза

Коледните и новогодишните трапези поставят на изпитание стомаха, но и целия организъм, който трябва да се справи с преработването и усвояването на големи количества храна, при това богата на мазнини и въглехидрати. Можем да си помогнем с няколко разтоварващи дни, пише в профила си в CredoWeb д-р Митко Ригов, диетолог в Александровска болница. Целта е да освободим организма от отпадните метаболитни вещества, да подпомогнем тялото за връщането на алкално-киселинния баланс, тъй като преяждането води до повишена киселинност. Обилното хранене с повече мазнини товари черния дроб и храносмилателния тракт. Затова след празниците са идеални два-три зеленчуково-плодови дни. „Противник съм на оставането на вода и няколко плода през целия ден“, посочва д-р Ригов. 

Гладуване и разтоварващ режим са две различни неща. При гладуването човек не приема нищо, което носи хранителни вещества на организма – вода и чай. Разтоварване е, когато се консумират леки ястия – зеленчукови супи, салати, фрешове. Ден-два може да останем на такова хранене. Ако преяждане и ограничаване в храната се редуват особено често, може да се стигне до мастна дегенерация на черния дроб.

Един от начините да изгаряме повече калории е като ускорим метаболизма чрез начина си на хранене. Можем например да пием повече течности. Така форсираме диурезата – изхвърлянето на отпадните вещества чрез урината. Отделянето на жлъчен сок се подпомага, ако изпием чаша топла вода сутрин, а след това лъжица зехтин. Това би предизвикало свиване на жлъчния мехур и отделяне на жлъчен сок. Друго базисно правило е като се храним по-често с малки порции, да наблегнем на протеините с малко мазнини - кисело мляко, извара, пилешко и пуешко месо, риба, варен яйчен белтък. Разбира се, трябва да включваме предимно храни с по-малко калории – зеленчуци и плодове. 

Какво да ядем на сутринта след пищна трапеза и повечко алкохол? Да приемаме повече течности, да хапнем нещо сладко и да приемаме витамин С (може с таблетки, сокове или чайове). За предпочитане е през деня да останем на зеленчукови супи, чай с мед и свежи салати. 

Още съвети за храненето можете да намерите на credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 128