Здраве

23 Февруари 2015

4973

Животът днес

Рецептите на Клеопатра влязоха в съвременната козметика

Тина БОГОМИЛОВА

Клеопатра е най-известната жена от древността до наши дни. Египетската царица е символ на красота, чар и фатално привличане. Историята й вдъхновява както Шекспир, така и мнозина холивудски режисьори. Ролята на любимата на великите римски пълководци Юлий Цезар и Марк Антоний се полага само на най-красивите актриси. 

Най-прочутата рецепта на изкусителката е нейната вана. Тя се къпела с магарешко мляко и мед, които омекотявали, овлажнявали и придавали сладък аромат на кожата й. Магарешкото мляко е много богато на цинк, наречен още «минерал на красотата», тъй като дава здраве и сияние на кожата, косата, ноктите и очите. Днес разкрасителната процедура се предлага в много спа хотели, но и с различни ароматни добавки, масла и билки. В някои салони използват сухо мляко, а преди ваната задължително се прави пилинг на тялото. Сега не е практично да се пълни цяла вана с мляко, но в домашни условия е достатъчно във водата да се добави смес от литър мляко и чаша мед. Температурата на водата трябва да е като тази на тялото, 36-37 градуса, а престоят е 10-15 минути. Скрабът преди ваната може да е смес от 300 грама морска сол и половин чаша гъста сметана. С тази смес слугите обтривали тялото на Клеопатра преди нейната вана. Мед и мляко царицата слагала и на лицето си всяка сутрин. 

Прочута маска за лице, патент на Клеопатра, е глинената. Богата на минерали и микроелементи, глината почиства кожата от мъртвите клетки и токсини, заглажда мимическите бръчици, овлажнява и тонизира. Смесват се в неметален съд по две лъжици глина и мед със сока от един лимон. Сместа престоява на лицето двайсетина минути, след което се измива първо с топла, после със студена вода, за да се стегнат порите. Тази маска има избелващо, почистващо и освежаващо действие. Клеопатра е използвала най-много бялата глина (каолин), която помага на клетките да синтезират лецитин, отговарящ за еластичността и регенерацията на кожата.

Гъстата си коса Клеопатра дължи също на глината, но на синята и зелената, смесена с ябълков оцет и жълтък.

Красавицата смесвала алое вера с мед за омекотяване на кожата на лицето. За неин ексфолиант се смята комбинацията от морски соли и зехтин или пък само овесено брашно.

Клеопатра използвала розова вода като естествен тонер за лицето. Друг неин трик е изплакването на лицето с ябълков оцет. 

Египетската царица използвала и бадемово масло, а днес бадемова киселина се съдържа в много химически ексфолианти.

Смесването на мед и рициново масло помагало на Клеопатра да поддържа косата си мека, здрава и блестяща.

Тя боядисвала ноктите си в червеникаво-кафяви тонове, като използвала натурална къна. С нея боядисвала и косата си, като я смесвала с плодовете на хвойната и с други растения.

Клеопатра също махала досадните косъмчета по рецепта, останала и до днес. Древната кола маска се състои от две чаши захар, четвърт чаша вода и четвърт лимонов сок. 

Останала е и рецепта за домашен сапун, любим на египетската царица. Смесват се по чаша овесено брашно или трици, сухо мляко и нишесте, както и една супена лъжица олио. Разбъркват се с дървена лъжица, сместа се изсипва в памучна кърпа и се връзва на възел. Така се получава едновременно сапун и тривка. Нишестето стяга порите, триците отстраняват мъртвите клетки, млякото прави кожата мека и бяла.

Фаталната жена привличала като магнит благодарение и на ароматите.

Освен мириса на мляко и мед етеричните масла от роза, ливан, кипарис, нероли и смирна са сред любимите аромати на Клеопатра. 

Какви ли не други тънкости за разкрасяване се приписват на фаталната египтянка. Кремовете й били направени от щраусова мас, а с омлет от щраусови яйца пък поддържала сексуалната мощ на своите любовници.

Твърди се, че винаги носела хризолит – камък, който привлича любовта. 

С тежкия си грим върху клепачите тя е приковавала погледите на много почитатели, но така се е предпазвала и от уроки. Твърди се, че Клеопатра правела своето червило от някои видове стрити бръмбари. 

Зевзеци се шегуват, че ако носът на Клеопатра е бил по-различен, световната история щяла да е друга. Други казват, че не била красавица, а просто изключително интересна, чаровна и духовита жена. 

Кремът на Клеопатра:

2 супени лъжици сок от алое вера,

5 капки етерично масло от роза,

1 супена лъжица бадемово масло,

2 лъжици пчелен восък 

Восъкът се разтопява на водна баня и се добавят маслата и сокът от алое вера. Разбърква се добре и се оставя да изстине.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 134