Редовното пиене неминуемо уврежда черния дроб

От какво най-често страда черният дроб и безкрайни ли са ресурсите за възстановяване на този уникален с пречистващата си функция орган? Какво препоръчват клиницистите, които всекидневно се срещат с чернодробните болести? На въпросите ни отговаря д-р Снежана Неделчева, гастроентеролог в Първа МБАЛ, София.

В нашата болница при всички лежащо болни с чернодробни заболявания - говорим за цирози най-често – те са възникнали или на базата на хепатит, или на хронична злоупотреба с алкохол. Нямам точни числа, но според наблюденията ми вторите са доста повече. Тъй като черният дроб е лабораторията на организма - там се преработва всичко, което човек приема, – алкохолът като токсично вещество действа пагубно на хепатоцитите (чернодробните клетки). Времето е важен фактор в развитието на болестта - в дебелите книги пише и практиката го доказва постоянно, че дори и малки количества алкохол, приемани редовно, с годините задължително водят до увреда на черния дроб. Има значение, разбира се, и метаболизмът на конкретния организъм, ензимите, преработващи алкохола.

Много е индивидуално всичко. Имала съм пациенти, които са пили много големи количества – литър и повече - в продължение на много години, преди да развият чернодробна цироза. Има и такива, които казват (това, естествено, няма как със сигурност да се провери), че са пили системно по не повече от 100-200 грама концентрат и са стигнали до това състояние за сравнително кратко време. Т.е. независимо от количествата алкохол и системността на пиене с течение на годините увреда в различна степен настъпва.

Често се задава въпросът дали в склонността към неразумна и прекомерна консумация на алкохол има роля наследствеността. Има, но по-скоро не генетична е връзката, а заради атмосферата в семейство, в което се пие и това е всекидневие. Не е стопроцентово правило, но децата на такива семейства са също пристрастени към алкохола. Възрастовата граница на редовно консумиращите постоянно пада, а броят на жените в тази категория е почти равен с този на мъжете. Това сочат наблюденията на потърсилите нашата помощ – все пациенти, които вече имат сериозни оплаквания.

Тук искам да се спра на другата причина за чернодробната цироза, а именно вирусния хепатит В и С – те протичат без симптоми, дълго се живее с тази инфекция, докато се стигне до момент на декомпенсация и чернодробна цироза със съответните признаци – отоци по крайниците, пожълтяване. При лечението първо и основно условие е пълното спиране на алкохола. Това даже не се коментира. Но нещата невинаги стават така, както съветваме пациентите. Пак е много индивидуално, зависи и от типа нервна система, и от семейното възпитание, ако щете. Имаме пациенти, които изпълняват нашите препоръки, променят начина си на живот и дълги години ги наблюдаваме с компенсирана чернодробна цироза, чувстват се добре.

Естествено, увреждането не е обратимо, но успяваме да ги поддържаме и стабилизираме достатъчно добре. Има обаче и пациенти, които не ни слушат, продължават по старому и затъват... и за тях няма спасение. Тези, които са вече с алкохолна болест, зависимост, те имат и абстинентни прояви - и физически, и психически. Понеже тук, в болницата, не може да си набавят алкохол, понякога абстиненцията ги води до буйства, налага се да викаме психиатри, психолози, да се прилагат медикаменти, които да потиснат това състояние.

При чернодробна цироза, но и въобще при всички заболявания на този орган едни от основните медикаменти, които използваме, са хепатопротекторите. С тях започваме лечението при всеки чернодробен проблем. Доста продукти има, ние работим с някои от тях, които в болницата се прилагат венозно. След изписването препоръчваме домашно лечение с хепатопротектор, като то продължава доста дълго. Доволни сме от „Хепасейв”, добрият ефект се констатира при контролните прегледи. Препаратът се приема средно 3-4 месеца по 1-2 капсули на ден. Той подпомага оттичането на жлъчния сок, има регенериращото действие, а противовъзпалителният му ефект също не е за пренебрегване.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 104