Здраве

11 Октомври 2020

credoweb bg

Ресвератролът е вид естествен фенол и фитоалексин, който се образува в растенията, когато са подложени на атака от бактерии и гъбички, ултравиолетово лъчение, суша. Тази молекула помага на растенията да се предпазят, a и да се поддържат здрави.

Най-голям интерес на учените предизвикват антиоксидантните свойства на това вещество

Доста проучвания сочат редица потенциални ползи от него:

  • помага на организма да постигне дълголетие;
  • има противовъзпалителни и противоракови свойства;
  • намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Този антиоксидант се съдържа в изобилие в кожата на червеното грозде, боровинките, малините, черниците, а също така и във фъстъците и какаовите зърна. Открива се и в червеното вино.

Защо ресвератролът е важен?

Ресвератролът, подобно на другите антиоксиданти, кара тялото да неутрализира ефективно молекулите, които окисляват другите молекули и тъкани, т.нар. свободни радикали. Тези са силно реактивни и окисляващи молекули, чието производството се увеличава значително при стрес и възпаление, могат да предизвикват мутации в ДНК, в клетъчните мембрани и в други важни клетъчни структури като митохондрии.

Антиоксидантите предпазват тялото от тези опасни молекули. Само те могат да ги уловят и обезвредят, а също и да ги извадят от клетъчната среда.

Ето защо поддържането на добрите им нива в организма, например на витамин С, витамин Е, ресвератрол и селен, е от съществено значение за предотвратяване на хронични възпалителни увреждания, на появата на предракови състояния и забавяне на причинените от стареенето промени в организма.

Антиоксидантите са активно изучавани в продължение на повече от 20 години, след като било установено, че се съдържат в изобилие в червеното вино. Станало ясно, че ресвератролът стои в основата на т.нар. „френски парадокс“: въпреки че французите консумират в големи количества мазни сирена и меса, хляб, масло, при тях има сравнително нисък процент на коронарна болест на сърцето. Тази нация е известна и с редовната употреба на умерени количества червено вино.

Ресвератрол се абсорбира много добре след прием през устата. Той запазва висока биологична активност в организма, но за съжаление не можем да натрупваме запаси от него. Веществото бързо се метаболизира и неговите остатъчни нива в кръвта са ниски. Откриват го и под формата на метаболити в кръвта и урината, но тяхната биоактивност още не е изучена.

Можем да го приемаме като добавка

„Ресвирол“ е натурален продукт с мощно антиоксидантно действие. Препаратът е под формата на капсули, които съдържат 50 мг ресвератрол. Може да се приема профилактично и от здрави хора, за да предотврати заболяване, като намали свободните радикали в организма. Препоръчителната дневна доза е една-две капсули по време на хранене.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook