Здраве

12 Декември 2021

Животът днес

Освен пандемията от коронавирус човечеството е изправено пред реалната опасност от друга катастрофа. И тя може да бъде предизвикана от развитието на устойчивост към антибиотиците, сигнализират учените. Ако те не намерят изход от ситуацията, съвсем скоро много опасни заболявания, с които хората се справят с помощта на антибиотици, ще доведат до висока смъртност.

Откриването на антибиотиците помогна на световната медицина да направи сериозна крачка напред и съществено увеличи продължителността на живота. Но безразборното приемане на тези препарати доведе до появата на резистентност у голяма част от населението на планетата. За вероятността от появата на този проблем специалистите говорят още от 1945 г. Британският микробиолог Александър Флеминг, откривателят на пеницилина, предупреди, че ако настъпи време, когато всеки може свободно от аптеката да си купи този препарат, той ще доведе до резистентност.

Десетилетия по-късно предсказаната от учения заплаха се превърна в реалност. Устойчивостта към антибиотиците вече е факт, а причините са няколко – неправилен прием, без лекарско предписание, по-продължителна от необходимата употреба или неправилна дозировка. Проблемът се задълбочава и от използването на антибиотици при лечението на животни, чието месо хората консумират.

Не е случайно, че Световната здравна организация включи устойчивостта към антибиотици между десетте основни заплахи за здравето на човечеството. Пред пет години резистентността към тези препарати доведе до смъртта на близо 700 хиляди души. Ако спешно не се вземат мерки, след по-малко от 30 години устойчивостта към антибиотици ще отнема живота на около 10 милиона души ежегодно.

Сподели във Facebook