Рязкото затопляне повишава риска от здравословни проблеми

През тази година пролетта и началото на лятото минаха с по-ниски от обичайните температури. Но вече предстоят доста горещи дни, а тази пренастройка значително натоварва организма, особено на възрастните хора, хронично болните и малките деца. Това налага внимателно планиране на дневните активности, стриктно спазване на режима за прием на лекарства, по-леко хранене. Ето някои конкретни съвети, които ще помогнат за по-леко понасяне на игрите на живака:

• Продължава да е актуално старото правило хората със здравословни проблеми да не излизат и още по-малко да работят на открито между 11 и 17 часа. При наложително напускане на дома в тези часове, задължително главата да е покрита със светла шапка, да се носи шише с вода. Малките деца не трябва да бъдат излагани на преки слънчеви лъчи в горещите часове.

• Никога не излизайте на високите температури директно от охладени с климатик помещения или автомобили. Това може да предизвика колапс. Правилото важи и за обратния преход: от горещина в изстудени помещения. Ако сте на климатик, спрете го поне 20 минути, преди да излезете. А когато се прибирате, пуснете климатикът да охлади постепенно помещението. Ако нямате климатик, замразете стъклена бутилка с вода в камерата на хладилника. След това я сложете пред включен вентилатор – създава се много приятно усещане за хлад.

• Разликата между външната температура и тази, при която пребивавате в у дома или в колата, не трябва да е повече от 8 - 10 градуса. Когато навън е 35, вътре трябва да е най-малко 25 градуса.

• Пациентите с хронични заболявания в никакъв случай не бива самоволно да променят дозировката на приеманите медикаменти или да спират някой от тях. Разпространено е мнението, че през лятото кръвното налягане спада, което по принцип е възможно, но не е задължително. Затова хипертониците трябва да се консултират с наблюдаващия ги лекар дали и как да променят лечението си, в случай, че кръвното им стане прекалено ниско.

• Осигурявайте адекватен прием на течности, особено за малките деца и възрастните хора. Всяка напитка трябва да е със стайна температура. Ледените течности са забранени по принцип, още повече в жегите. При горещини и обилни изпотявания има опасност от промяна на електролитния баланс, защото с потта се губят важни вещества. Добре е периодично да се приемат леко подсолени айрян или вода. Ако по някаква причина през лятото получите диария, задължително приемайте специалните рехидратиращи разтвори, съдържащи важни елементи за функционирането на организма.

• Храненето в горещините трябва да е без тежки меса и мазнини. Наблягайте на салати, таратор, риба и пилешко на скара, плодове и прясно изцедени сокове. Преяждането допълнително натоварва не само стомашно-чревния тракт, но и сърдечносъдовата система. Неслучайно пристъпи на аритмия често се получават след обилно хранене. Издутият стомах повдига диафрагмата, а тя от своя страна подпира сърцето и затруднява работата му.

• Често вземайте кратък душ с умерена температура. Горещите вани и басейни не са препоръчителни през лятото. Напълно студеният душ е само за добре тренирани хора.

• При резки колебания в кръвното налягане, причерняване пред очите, слабост и изтръпване от едната страна на тялото, затруднения в говора, трябва своевременно да се търси спешна помощ. През горещините кръвта се сгъстява и по-лесно могат да настъпят съдови инциденти. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106